Utilitzar el transport públic serà un 50% més barat des d'aquest dimecres

La rebaixa de tarifes afectarà durant sis mesos la targeta SUMA, el Metrobús, Metrovalència, el TRAM d'Alacant i de Castelló i els autobusos interurbans

El Tram arribant a una localitat de la Marina en una imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu del TRAM d'Alacant al pas per Altea (Marina Baixa) / À Punt NTC

La Generalitat completa des d'aquest dimecres durant els pròxims sis mesos la reducció fins al 50% en tots els abonaments i títols multiviatge dels transports autonòmics. I ho fa afegint un 20% de descompte addicional al 30% que des de setembre va marcar el govern espanyol. Qui utilitze el transport públic podrà beneficiar-se de manera directa, sense necessitat de fer cap mena de tràmit o procés tècnic, dels descomptes que afecten la targeta SUMA, el TRAM de Castelló, Metrobús, Metrovalència, el TRAM d'Alacant i els autobusos interurbans.

El Consell se suma així a la mesura estatal del paquet per a fer front a l'efecte de la guerra d'Ucraïna que comprén el finançament del 30% de l’import dels transports urbans i interurbans a les acomunitats autònomes i les administracions locals que apliquen un 20% addicional. D’aquesta manera, es bonifica el 50% del total de cada títol de transport. 

La consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, ha recordat que la Generalitat va ser pionera aprovant ajudes al transport davant de la crisi econòmica, com la gratuïtat del transport públic per a menors de trenta anys a les capitals de província, que s’ha prorrogat fins al 31 de juliol, del qual ja gaudeixen més de 250.000 joves. Aquesta mesura, juntament amb la bonificació del 50% del transport públic per a tota la ciutadania, “beneficia de manera molt important totes les persones usuàries".

Així mateix, Torró ha anunciat que també s'ha prorrogat fins al 31 de juliol del 2023 la subvenció per la Generalitat del 50% del transport urbà per a garantir la gratuïtat als joves menors de trenta anys en tots els municipis que vulguen sumar-se a aquesta mesura.

Títols que es beneficien de la bonificació

A València, la reducció del 50% s'aplica als títols de transport SUMA, que integren per primera vegada, en una sola targeta i amb el mateix preu, el transport públic de l'àrea metropolitana de València dels serveis de Metrovalència, Metrobús, l'EMT i Renfe-Rodalies.

Amb la rebaixa en els títols SUMA 10 es redueix el cost inicial de 8 a 4 euros per a una zona; de 12 a 6 euros, en dues zones; i de tres zones, de 20 a 10 euros, mentre que el SUMA mensual passa de 29,7 a 14,85 euros per a una zona i de 45 a 22,5 euros, per a tres zones.

Pel que fa a Metrovalència, la reducció del 50% s'incorpora a tots els títols TuiN i abonaments temporals. En els títols TuiN s'aplica directament el descompte del 50% sobre l'import carregat i se suma a la resta de reduccions, on la recàrrega mínima establida és de cinc euros. El descompte addicional del 50% s'afig a les reduccions existents per a Tuin Jove, Família Acollidora i Família Nombrosa General i Especial. Els títols mensuals Gent Major i Mobilitat per a tres zones passen a costar 4,85 euros. En el cas del títol Mobilitat Anual, es reintegraran els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com de targetes en ús.

Descomptes del transport a València
Descomptes del transport a València / Paula García

A Alacant els títols propis del TRAM d'Alacant es tornen a reduir, després de la modificació aplicada al juny del 2022. Amb aquest descompte addicional del 50%, els preus són: per al Bo 10 d'una zona, 4 euros; de dues zones, 6 euros, i de tres zones 8,5 euros. Pel que fa al Bo 30 d'una zona, queda en 11,40 euros; el de dues zones, en 17,10 euros i el de tres zones, en 28,5 euros. Pel que fa al títol 24 Hores, s'ha fixat en 4 euros i els mensuals Gent Major i Mobilitat passen a costar 4,85 euros. En el cas d'aquests dos títols de periodicitat anual, s'ha previst reintegrar els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com de targetes en ús.

A Castelló, el bo de 10 viatges passa a costar 4,1 euros i el de 30 dies, 15 euros.

Descomptes del transport a Alacant i Castelló
Descomptes del transport a Alacant i Castelló / Paula García

També et pot interessar

stats