La nova targeta Suma per al transport metropolità de València comença a vendre's dilluns

La integració tarifària comporta reduccions en els preus d'entre l'11 i el 55% i permetrà viatjar en rodalies, autobús i metro a partir del 31 de gener

Una usuària de rodalies compra un bitllet en l'estació del Nord de València
Una usuària de rodalies compra un bitllet en l'estació del Nord de València / À Punt NTC

La nova targeta de mobilitat per al transport públic metropolità de València estarà operativa a partir del dilluns que ve. Ho ha anunciat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Movilitat, Arcadi España, durant la roda de premsa celebrada per a presentar oficialment el soport. S'anomenarà Targeta Suma, podrà adquirir-se des del 31 de gener i farà realitat una reivindicació dels usuaris i usuàries de la xarxa de transport: viatjar amb un únic abonament en Metrovalència, EMT, Metrobus i Rodalies de Renfe. A més, comportarà una reducció important en les tarifes que oscil·larà entre l'11 i el 55% en funció del municipi en què es trobe l'usuari.

Vora 1,9 milions de persones podran usar aquesta targeta més econòmica que l'actual i que servirà per a tots els serveis. La Generalitat preveu que enguany la integració tarifària, que de moment començarà a funcionar només a l'àrea metropolitana de València, siga també realitat a Alacant i Castelló de la Plana.  

Entre les novetats que comporta el sistema, destaca el redisseny del mapa zonal, que passa de les quatre àrees tarifàries actuals a dues. Seran flexibles, de tal forma que es facilita la mobilitat transversal entre els municipis i el transbordament entre distints operadors, que seran gratuïts. El canvi beneficia, sobretot, les poblacions més llunyanes de València perquè veuran reduït considerablement el cost del viatge. La zona A inclou la capital i els municipis de l’Horta que abans estaven en la zona B, mentre que aquesta última arribarà al Camp de Túria i el Camp de Morvedre. 

Canvi de tarifes del transport públic de València i l'àrea metropolitana
Canvi de tarifes del transport públic de València i l'àrea metropolitana

Els nous preus que inclouen la xarxa de Renfe seran, en primer lloc, a través del Bo 10 Transbord. El d'una zona costarà 8 euros —davant dels actuals 9 euros i 15,50 euros—, 12 euros el de dues zones —substitueix als de 20,90 euros i 26,90 euros d'ara— i 20 euros per a l'aeroport —davant del de 26,90 euros en vigor. Quant a l'abonament mensual costarà 35 euros una zona i 53 euros dues zones, el mateix que l'aeroport. Actualment, els preus d'aquest abonament mensual oscil·len entre els 45 euros i els 79,10 euros. A més del consegüent benefici econòmic, amb aquests nous títols es fomenta la intermodalitat amb transbord gratuït durant 90 minuts en una zona i 110 en dues.

La reorganització i la rebaixa tarifària, que es compensarà als operadors, suposa una inversió anual de vint milions d'euros per part de l'administració valenciana. L'objectiu és aconseguir un transport públic "més senzill, més còmode i més econòmic", ha destacat el conseller Arcadi España.

Per a exemplificar les millores que comporta la implantació de la Targeta Suma, el conseller ha destacat dos casos concrets. Fins ara, el veïnat de Sagunt (Camp de Morvedre) que volia desplaçar-se a València podia triar dues opcions: Metrobus o Rodalies. Dos mitjans de transport, amb dos bitllets i dues tarifes diferents. Però, a partir d'ara, amb el nou sistema tindran un únic suport que els valdrà tant per a tren com per a autobús i pel mateix preu, que, a més, es redueix més de la meitat (de 2,7 euros a 1,2). Una vegada a València, amb la mateixa targeta podran realitzar un transbordament sense cap cost per a moure's per la ciutat a través de Metrovalència o els autobusos de l'EMT. 

El responsable de Política Territorial també s'ha referit a la mobilitat a Torrent. Segons ha recordat, aquesta ciutat oferia fins ara servei tant de Metrovalència com de Metrobús amb distintes targetes i preus. Amb la integració tarifària de Suma, serà possible accedir als dos mitjans de transport amb la mateixa targeta i un únic preu, 0,8 euros, que a més suposa un descompte de quasi el 50% segons el cost vigent.

I a la rebaixa que possibilita la integració tarifària en la xarxa del transport metropolità cal sumar també un 15% de descompte addicional de què podran beneficiar-se els usuaris i les usuàries més joves, adquirint la Targeta Suma mensual jove. Per a poder comprar-la, caldrà presentar el Carnet Jove. 

La línia 10 de Metrovalència, enllestida a l'abril o maig

El conseller Arcadi España, ha destacat aquest dilluns que els treballs de la línia 10, que unirà el carrer Alacant de València, pròxim a la cèntrica estació del Nord, amb el barri de Natzaret, estan "molt avançats". La previsió és que entre en funcionament a l'abril o maig una vegada hagen conclòs les proves de seguretat. Segons ha explicat el responsable, es tracta d'un tràmit que es realitza en tots els trens perquè puguen obtindre l'acreditació amb l'objectiu que abans de l'estiu la nova línia siga "una realitat en funcionament". España ha matisat que la data definitiva de la posada en marxa de la nova línia de metro dependrà del que "es tarde a concloure totes les proves de seguretat".

També et pot interessar

stats