L'OCDE millora les previsions de creixement per a Espanya el 2024 fins a l'1,5%

L'organisme retalla les projeccions per a la zona euro al 0,6% i anticipa un avanç de fins al 2,5% per a l'economia espanyola el 2025

Un treballador, a la fàbrica de joguets Injusa, a Alacant
Un treballador a la fàbrica de joguets Injusa, a Alacant / Roberto Plaza (Europa Press)

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que com quasi ningú tampoc havia anticipat que l'economia espanyola podria créixer un 2,5% el 2023, ha revisat lleugerament a l'alça la previsió per a enguany fins a l'1,5% i manté la del 2025 en el 2%. Són percentatges, en els dos casos, que estaran molt per damunt de les xifres del conjunt de la zona euro.

En l'informe interí de perspectives publicat aquest dilluns, l'organització internacional eleva en una dècima la dada que havia calculat per a Espanya el 2024 i s'alinea amb la que va presentar la setmana passada el Fons Monetari Internacional (FMI). Aquesta segona entitat, a més, va augurar un 2,1% el 2025.

Més enllà de coincidir en la tendència general a l'alentiment de l'economia mundial en el present exercici, el més rellevant en el cas d'Espanya és la persistència d'una dissonància amb l'evolució de la resta dels grans països europeus, que estan molt més estancats.

L'autoria d'aquest nou estudi corregeix a la baixa les projeccions per a la zona euro en conjunt per al 2024, amb un increment del producte interior brut (PIB) que estarà limitat al 0,6% —tres dècimes menys del que avançaven fa poc més de dos mesos— i que s'assemblarà molt al 0,5% assolit el 2023.

Els tres grans països de la moneda única es quedaran en un 0,3% (Alemanya), un 0,6% (França) i un 0,7% (Itàlia), mentre que l'eurozona progressarà molt tímidament el 2025 fins a l'1,3%. És un creixement, de nou, inferior a l'estimat per l'OCDE al novembre —concretament en dues dècimes.

L'empenta d'Espanya, notable en el context d'un Vell Continent que segueix molt llastrat pel xoc de l'energia que ja va començar abans de la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022 és, no obstant això, inferior a la dels Estats Units, que hauria de créixer un 2,1% enguany i un 1,7% el 2025.

Preguntada per les raons del comportament millor de l'economia espanyola en comparació amb altres territoris de la zona euro, l'economista en cap de l'OCDE, Clare Lombardelli, ha destacat en una roda de premsa aquest dilluns que ha "patit menys per la crisi de la inflació", perquè al final no l'ha afectada tant.

La basa comparativa de la inflació a Espanya, que el 2023 ha sigut més baixa que en el conjunt de l'eurozona —3,4%, enfront del 5,4%— es perdrà tant el 2024 —3,3% comparat amb el 2,6%— com el pròxim any —2,5% i 2,2%, respectivament—, segons l'OCDE.

Lombardelli ha destacat que, de cara al futur, el nostre país té el mateix tipus de reptes que els veïns europeus, com ara l'envelliment de la població o la inclusió en el mercat de treball, sobretot dels joves.

També et pot interessar

stats