L'OCDE eleva al 2,1% el creixement del PIB d'Espanya en 2023 i al 1,9% el de 2024

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic creu que la taxa d'inflació harmonitzada es mantindrà en el 3,9% enguany i també el següent

La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño (arxiu)
La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño (arxiu) / Ricardo Rubio (Europa Press)

L'economia espanyola creixerà enguany i el següent per damunt de la mitjana estimada per a l'eurozona, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha revisat a l'alça els seus pronòstics d'expansió del PIB d'Espanya per a 2023 i 2024, quan el país es beneficiarà "d'una despesa pública considerable", vinculat al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (RTRP).

Segons les noves projeccions, contingudes en el seu informe Perspectives econòmiques, el PIB espanyol creixerà enguany un 2,1%, significativament per davall del 5,5% registrat en 2022, però quatre dècimes per damunt de la previsió de l'OCDE per a Espanya publicada el mes de març passat, mentre que de cara a 2024, l'organització ha elevat en dues dècimes el seu pronòstic i ara espera que l'economia espanyola creixerà un 1,9%.

Així, la previsió de l'OCDE és la mateixa que la del govern espanyol, que va mantindre en el 2,1% el creixement per a enguany en el pla d'estabilitat remés a Brussel·les, però no així la de 2024, ja que l'executiu de Pedro Sánchez estima una alça del PIB del 2,4%, per damunt de l'1,9% estimat per l'OCDE.

D'aquesta manera, Espanya continuarà creixent per damunt de la mitjana de la zona euro, per a la qual el think tank de les economies avançades anticipa una expansió del 0,9% en 2023 i de l'1,5% en 2024. De fet, l'economia espanyola, malgrat l'alentiment respecte de 2022, registrarà el creixement més gran del PIB entre les principals economies de la zona euro.

En concret, l'OCDE preveu que Alemanya s'estancarà en 2023 i creixerà un 1,3% en 2024; França un 0,8% i un 1,3%, respectivament; i Itàlia un 1,2% enguany i un 1% el següent.

“Davant un entorn desafiador en el context de la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna, l'economia espanyola s'ha mantingut notablement bé”, destaca l'OCDE en la seua anàlisi, assenyalant que la confiança d'empreses i consumidors ha millorat des de la passada tardor, encara que la confiança dels consumidors continua sent molt baixa.

Així mateix, apunta que el creixement del PIB espanyol es beneficiarà d'una despesa pública considerable vinculat al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (RTRP), mentre que adverteix de diferents riscos per a les perspectives, inclosa una escalada de la guerra a Ucraïna que podria fer pujar els preus de l'energia i l'augment de les vulnerabilitats macrofinanceres, ja que el ràpid augment de les taxes d'interés podria augmentar el risc de contagi financer a través del sistema financer mundial.

Moderació de la inflació

Quant a l'evolució dels preus, l'organització confia que la taxa general d'inflació harmonitzada es modere enguany al 3,9% des del 8,3% de l'any passat, la qual cosa suposa tres dècimes menys que el que es preveu el mes de març passat, mentre que per a 2024 la taxa es mantindrà en el mateix nivell, una dècima menys de l'esperat anteriorment.

No obstant això, l'OCDE és un poc menys optimista respecte de l'evolució de la inflació subjacent, que exclou l'impacte d'energia i aliments, ja que espera una moderació al 4,8% enguany, enfront del 5% estimat al març, mentre que per a 2024 manté en el 3,7% la seua expectativa.

D'aquesta manera, la taxa d'inflació general d'Espanya es mantindria enguany molt per davall de la mitjana de la zona euro, estimada en el 5,8%, encara que per a 2024 l'OCDE preveu que la pujada dels preus entre els Vint serà menys intensa que a Espanya, amb una taxa mitjana del 3,2%.

Així mateix, mentre que enguany la inflació subjacent d'Espanya serà lleugerament inferior al 5,4% estimat per a la zona euro, l'any que ve la dada espanyola se situarà una dècima per damunt de la mitjana del 3,7% de l'eurozona.

D'altra banda, les previsions arrepleguen que la taxa d'atur baixarà al 12,8% des del 12,9% i es reduirà fins al 12,4% el pròxim any, fet que, juntament amb la moderació de la inflació, reforçarà el consum de les llars.

Millora del dèficit

En les seues noves projeccions macroeconòmiques, l'OCDE confia que el desequilibri negatiu dels comptes públics d'Espanya millorarà enguany i el següent, en part davant la perspectiva que algunes de les mesures de suport a les llars i empreses per a fer front a l'augment dels costos finalitzen el juny de 2023, encara que s'espera que la retallada de l'IVA en els aliments i els subsidis en les tarifes de transport s'amplien fins a finals de 2024.

No obstant això, l'organització preveu que les retallades d'impostos sobre l'energia s'eliminen parcialment en 2024 i, en general, apunta al fet que la política fiscal serà lleument restrictiva durant 2023-2024, la qual cosa permetrà que el dèficit públic disminuïsca al 3,5% del PIB en 2023 i al 3,2% del PIB en 2024 des del 4,8% de l'any passat. En canvi, el Govern espanyol preveu que en 2024 el dèficit públic se situa per davall del 3%, mig punt menys de l'estimat per l'OCDE.

Quant al deute públic, les projeccions del think tank per a les economies avançades anticipen una lenta disminució de la ràtio sobre PIB al 110,8% enguany i al 109,9% en 2024.

També et pot interessar

stats