La nova llei d'habitatge permetrà declarar una zona tensionada si les despeses i el lloguer superen el 30% de la renda

Un altre dels criteris serà que els preus de compra o arrendament de cases hagen pujat més de cinc punts per damunt de l'IPC autonòmic

Habitatge de lloguer en una imatge d'arxiu
Pis de lloguer en una imatge d'arxiu / Europa Press
21 d'octubre 2021 - 12:27

La llei d'habitatge que prepara el govern espanyol permetrà declarar "zones tensionades" aquelles en què les despeses de la vivenda, inclòs el lloguer, suposen més del 30% dels ingressos dels residents. És un dels criteris que contempla la nova regulació, consensuada per la coalició PSOE-Unides Podem, i que ha avançat la Cadena Ser aquest dijous. La norma limitarà els preus de lloguer en zones tensionades, amb descomptes en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) als propietaris que abaixen preus i recàrrecs en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) a les cases desocupades. 

La clau està, aleshores, en els criteris que determinaran si un barri és zona tensionada o no. A més del supòsit de la renda, el text de la llei contempla que també puguen declarar-se zones tensionades aquelles en què en els últims cinc anys els preus de compra o arrendament hagen pujat més de cinc punts per damunt de l'IPC autonòmic. 

Està previst que la comissió de sotssecretaris prèvia al Consell de Ministres aborde aquest dijous els últims detalls de la norma. Cal recordar les diferents competències autonòmiques i municipals existents en la matèria i que, en última instància, seran aquestes les que diguen si volen aplicar o no el control de preus a les zones tensionades.

En aquestes zones i segons l'avanç del text legal, l'inquilí pot demanar la pròrroga del lloguer més enllà del termini general per a altres tres anys i en les mateixes condicions.

A més, en els nous contractes de lloguer no podrà apujar-se el preu, excepte en el cas que s'hagen fet millores en l'habitatge i sempre que es tracte d'un xicotet propietari. Només en aquest últim cas, el propietari pot apujar un 10% el lloguer.

En el cas d'una rebaixa del lloguer d'almenys un 5%, el propietari podrà desgravar-se fins al 90% de l'ingrés en l'IRPF. La desgravació general (segons indica la norma) serà del 50% i no del 60% actual per als nous contractes de lloguer.

Amb l'objectiu d'incentivar l'ús de cases i pisos buits, el text autoritza els ajuntaments a aplicar un recàrrec del 50% de l'IBI a les cases desocupades de manera permanent durant més de dos anys. El percentatge augmenta per a les que estiguen buides més de tres anys i, també, si hi ha dos o més habitatges en aquesta situació al municipi.

També et pot interessar

stats