Acord entre Unides Podem i el PSOE per a regular el lloguer i frenar les pujades en zones tensionades

Malgrat això, l’acord sobre la nova llei d’habitatge no és total i les dues formacions continuen negociant

Habitatge de lloguer en una imatge d'arxiu
Habitatge de lloguer en una imatge d'arxiu / Europa Press

PSOE i Unides Podem han aconseguit un acord per a desplegar, en el marc de la nova llei d'habitatge estatal, un sistema de regulació pública dels preus del lloguer per a frenar les pujades abusives d'aquests. 

Aquest matí el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat en el Congrés que la nova llei d'habitatge buscarà "controlar les pujades abusives en els preus del lloguer", i que a partir de la declaració de zones tensionades es limitaran els increments de preu "tractant de congelar aquests lloguers".

Tot això sense dissuadir a l'oferta i a partir de mesures que en aquests moments estudia el Ministeri de Transports, entre les quals es troben l'allargament de contractes i incentius fiscals, ha explicat Ábalos.

Continua la negociació per tancar tot l'acord

Fonts d'Unides Podem han informat que el PSOE ha acceptat aplicar la regulació del lloguer per primera vegada des que van començar les negociacions, i ha cedit a la seua proposta, diferent del model d'incentius fiscals que proposaven els socialistes.

D’altra banda, des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana han indicat que precisament la seua proposta se sustenta en la congelació de contractes en zones tensionades sense limitació. Per tant, han recalcat, el plantejament que està sobre la taula és la seua proposta. Així, entenen que la formació morada ha acceptat el model d'incentius a propietaris que baixen preus, inclòs en l'esborrany del text, més el complement del sistema de congelació de rendes en zones de mercat tensionades.

Precisament la regulació del lloguer era l'aspecte principal que mantenia encallades les converses per a tirar endavant la nova llei d’habitatge.

No obstant això, fonts d’Unides Podem han especificat que la regulació que proposa el departament d’Ábalos no permetria baixades dels preus del lloguer, tal com recull l'acord pressupostari entre les dues formacions, ni donaria cobertura a la llei catalana d'habitatge, la primera a regular els preus del lloguer a Espanya, i que està aconseguint importants resultats a Barcelona i altres municipis.

Per tant, els equips negociadors continuen treballant per a aconseguir un acord, ja que els més de quatre mesos de retard són ja injustificables davant l'emergència residencial que viu el país, han assegurat des d'Unides Podem.

També et pot interessar

stats