Nova davallada de la inflació: tanca maig al 3,2% i frega registres de fa dos anys

L'INE atribueix la millora a l'abaratiment dels carburants i a la desacceleració en el preu d'aliments i begudes alcohòliques

Un vehicle reposta en una gasolinera (arxiu)
Un vehicle reposta en una gasolinera (arxiu) / Maksim Safaniuk (Shutterstock)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de maig 2023 - 09:08 Actualitzat: 30 de maig 2023 - 09:50

Després del lleuger repunt experimentat a l'abril, l'índex de preus al consum (IPC) ha recuperat la tendència descendent al maig, quan s'ha frenat fins al 3,2% en taxa interanual. Són nou dècimes menys respecte al percentatge registrat el mes passat, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'ens atribueix la davallada de la inflació espanyola, que se situa en nivells que no es veien des de juliol de 2021, fa pràcticament dos anys, fonamentalment a la bona evolució dels preus dels carburants. De fet, fa setmanes que la gasolina i el dièsel són més barats que abans que esclatara la guerra d'Ucraïna. Però també destaca, en grau més baix, la moderació dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, ja que s'han encarit menys ara que el maig de 2022.

Tot i que l'IPC anual està ja molt lluny dels registres desorbitats de l'estiu passat —entre juny i agost va arribar a superar la barrera del 10%—, l'espiral inflacionista encara perviu. La prova és el segon indicador que avança l'ens estadístic, la taxa subjacent. Aquest indicador, que exclou del càlcul l'energia i els aliments frescos per considerar-los més volàtils, es manté encara en el 6,1%. Si comparem amb abril, el percentatge s'ha retallat mig punt, però es manté més d'un punt per damunt que fa dotze mesos i quasi duplica l'IPC general. Per a conéixer en detall l'evolució dels preus a la Comunitat Valenciana i també per grups de productes, especialment l'alimentació, caldrà esperar al 13 de juny, quan l'INE publicarà les dades definitives de maig.

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha assenyalat que els registres coneguts aquest dimarts confirmen "l'eficàcia" de les mesures implantades per l'executiu de Pedro Sánchez per a combatre la inflació i posicionen Espanya "com un dels països amb la inflació més baixa de la Unió Europea".

En taxa mensual, els preus de consum cauen un 0,1% en el cinqué mes de l'any, després de tres mesos consecutius a l'alça. És el primer descens de la inflació en un mes de maig des de l'any 2017, quan també va retrocedir un 0,1%.

També et pot interessar

stats