El dièsel marca el mínim anual: 1,43 euros per litre, més barat que amb el descompte

Els preus del caburants baixaren l'última setmana, però la gasolina a menor ritme que el gasoil 

El govern espanyol inclourà un nou impost en els pressupostos que farà pujar el preu del dièsel
Els preus de la gasolina i el dièsel estan lluny dels màxims assolits a l'estiu / À Punt NTC

El preu del dièsel marca aquesta setmana el mínim de tot el 2023, 1,434 euros cada litre. És un 4,2% més barat que en els set dies anteriors i ja costa menys a les nostres butxaques que quan s'aplicava el descompte de vint cèntims als carburants, una de les mesures estrela del govern espanyol per a pal·liar l'espiral inflacionista dels últims mesos que ha esguitat tots els productes de consum.

Segons l'última actuació del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que arreplega els preus de més d'11.400 estacions de servei a Espanya entre el 2 de maig i el 8 de maig, el litre de gasoil ha baixat a nivells que no es veien des de finals de gener del 2022, un mes abans que esclatara la guerra d'Ucraïna. La tarifa queda ja lluny dels màxims històrics que va arribar a marcar l'assortidor a l'estiu, amb 2,1 euros per litre (-23,6%).

En el cas de la gasolina 95, el preu mitjà ha caigut un 2,6% en l'última setmana i se situa en 1,6 euros per litre. Continua així la senda descendent, però més lenta que el dièsel, i des de principi d'any s'ha mantingut en una forqueta de preu entre 1,6 i 1,66 euros per litre. Ara encadena la tercera setmana consecutiva de baixada i se situa en nivells semblants als del 2 de gener, just quan va eliminar-se la rebaixa dels vint cèntims per a la població general —actualment la mesura està vigent només per al sector del transport—. Un import, en qualsevol cas, a molta distància del sostre rècord de 2,14 euros anotat el juny passat (-17%).

Als preus actuals, omplir de gasolina un depòsit de 55 litres costa 87,95 euros, quatre menys que fa just un any. En canvi, si usem dièsel haurem de pagar 78,82 euros i ens estalviaríem quinze respecte del 2022. Aquesta última setmana els carburants a Espanya continuen costant menys que la mitjana de la UE: la gasolina està a 1,708 euros el litre, i el gasoil, a 1,549. En el cas de l'eurozona, per la gasolina s'ha pagat de mitjana 1,761 euros el litre i pel gasoil, 1,577 euros el litre.

També et pot interessar

stats