Navelines a deu cèntims el quilo i un 1.500% més cares al supermercat

La Unió de Llauradors denuncia els preus ruïnosos que està deixant l’excés de les importacions de països tercers en el mercat europeu

Un camp de taronges amb la collita penjant
Un camp de taronges amb la collita penjant / La Unió de Llauradors

Navelines a deu cèntims el quilo en origen. És el preu que estan cobrant alguns llauradors per les seues collites, el que arriba a ser fins a un 33% menys que els baixos preus de l’any passat i que no els permet ni cobrir els costos de producció. La situació es repeteix entre els qui cultiven lane late. I això a pesar que aquests cítrics es troben fins a un 1.500% més cars als supermercats.

És la denúncia que fa, en l’inici de la segona part de la campanya, la Unió de Llauradors. El sindicat agrari ha advertit que la saturació dels mercats, per l’excés de taronja de Sud-àfrica, “ja vella”, segons puntualitzen, i d’Egipte impedeix l’eixida al mercat dels cítrics valencians que acaben venent-se a preus ruïnosos.

La Unió de Llauradors afirma que, en només cinc anys, s’haja incrementat un 17,45% —un 15% sols correspon als últims dos anys— la taronja importada d’Egipte a la Unió Europea. A més, el sindicat agrari denuncia que “el primer país importador són els Països Baixos, per on entra el 51,46% de les importacions d'Egipte, i el segon, curiosament, és ja Espanya, amb l'11,67% de les importacions”, denuncia.

Per aquesta raó, ha demanat a la Unió Europea mesures per a protegir la producció de cítrics europeus. “És necessària una reciprocitat o adopció de clàusules espill perquè es complisquen els mateixos estàndards socials, laborals i mediambientals en els cítrics de fora respecte als d'ací”, aclaria l’entitat agrària.

Així mateix, la Unió de Llauradors ha reivindicat la necessitat d’aplicar un tractament de fred a les produccions de cítrics importades de tercers països “amb rics evident d’infestació”, com denuncia el sindicat agrari. Una qüestió que els ministres europeus d’Agricultura han debatut aquesta setmana.

La Unió de Llauradors lamenta que, davant la paràlisi del mercat europeu i la crisi de preus, no actuen ni les administracions ni la interprofessional citrícola espanyola Intercitrus.

El sindicat agrari lamenta que aquesta situació faça que el percentatge de fruita sense recol·lectar en els arbres siga superior a la d'altres campanyes per les mateixes dates. La situació és especialment dolenta en el cas de les explotacions de navelina.

Els llauradors, tot i que podrien trobar una eixida comercialitzant les seues taronges per al suc, troben que aquesta indústria també està pagant enguany preus “molt baixos”. 

També et pot interessar

stats