Europa ha interceptat 157 carregaments de cítrics de Sud-àfrica amb plagues des de 2016

Un estudi de la Unió de Llauradors assegura que el 40% de les deteccions es produeix en els mesos d'octubre i novembre, just quan s'inicia amb força la campanya valenciana

Cítrics a la seua arribada a un port, en arxiu
Cítrics a la seua arribada a un port, en arxiu / À Punt NTC

El camp valencià fa anys que denuncia l'entrada de plagues juntament amb els cítrics que arriben de Sud-àfrica. Ara, un estudi de la Unió de Llauradors assegura que des de l'entrada en vigor de l'Acord d'Associació entre la Unió Europea i l'Àfrica Meridional l'octubre de 2016 fins ara, Sud-àfrica ha tingut 157 intercepcions en les seues exportacions de cítrics als mercats europeus per la presència de plagues perilloses com la Phyllosticta citricarpa o la Thaumatotibia leucotreta, no presents en la citricultura europea.

Sud-àfrica és, juntament amb l'Argentina, el país amb un major nombre de deteccions amb plagues, segons la Unió. El país africà iniciarà el 25 de novembre les reunions per a la revisió de l'acord comercial amb la UE. Una revisió que el sector citrícola pretén aprofitar per a pactar una reciprocitat que evite la competència deslleial i l'entrada de plagues i malalties que poden posar en perill els cultius europeus.

L'organització agrària agrega també que el 40% de les intercepcions es realitzen durant els mesos d'octubre i novembre, "just quan comença amb força la nostra campanya".

"La Unió considera que la Comissió Europea disposa ja de suficient informació per a prendre mesures i garantir unes mesures de control adequades per a les importacions sud-africanes. Entre elles, la més important, la del tractament en fred, per a evitar l'entrada de plagues tan nocives com la Thaumatotibia leucotreta i la seua expansió en la citricultura europea", ha reclamat l'organització.

També et pot interessar

stats