Espanya demana a Europa que es considere els cítrics producte "molt sensible" enfront d'importacions de països tercers

El govern espanyol fa aquesta petició davant de la pròxima revisió de l'acord d'associació econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica

Imatge d'arxiu d'un cultiu de cítrics a la Comunitat Valenciana
Imatge d'arxiu d'un cultiu de cítrics a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han sol·licitat a la Comissió Europea la consideració dels cítrics com a producte "molt sensible" enfront de les importacions de països tercers, i han instat que no hi haja concessions addicionals. L'executiu nacional fa aquesta petició davant de la pròxima revisió de l'acord d'associació econòmica entre la Unió Europea i la comunitat per al desenvolupament de l'Àfrica meridional, entre els quals està la República de Sud-àfrica.

Tots dos ministres han dirigit una carta conjunta als comissaris d'Agricultura, Comerç i de Sanitat. En la missiva, han recordat que la producció espanyola està subjecta a l'exigent model comunitari de producció i que a causa de l'absència de reciprocitat en els acords comercials, "la pròxima revisió de l'acord no ha d'oferir concessions addicionals a les importacions de cítrics".

El govern recorda que la producció i l'exportació espanyola de cítrics tenen una "importància crucial" per al sector agroalimentari en el seu conjunt i incideix de manera directa en les economies rurals de les zones de producció.

Des de la firma de l'acord, Sud-àfrica ha incrementat notablement les seues exportacions a la UE, a més ha augmentat el seu potencial productiu citrícola i ampliat el seu període de producció, situació que posa en risc la complementarietat en la comercialització que li atorgava la seua ubicació a l'hemisferi sud.

Mesures fitosanitàries a Sud-àfrica

Amb motiu del dictamen recent de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), Planas va dirigir també al principi d'aquest mes una carta a la comissària de Sanitat en què sol·licitava que es mantinguera vigilant amb les condicions fitosanitàries per a introduir cítrics en el territori de la UE. Planas assenyala que, d'acord amb el resultat científic de l'informe de l'EFSA, les mesures establides per Sud-àfrica per a previndre l'entrada de l'arna del taronger "no són suficients i, a més, no s'apliquen correctament".

El sector citrícola mou 2.500 milions d'euros

El sector citrícola d'Espanya, del qual més de la meitat de la producció es fa a la Comunitat Valenciana, representa amb 2.500 milions d'euros anuals de mitjana, el 4,9% de la producció de la branca agrària a Espanya i el 32,5% de la de fruita. Els citricultors espanyols cullen el 60% de la producció total comunitària, la qual cosa situa Espanya com a principal productora de cítrics de la UE i cinquena del món.

També et pot interessar

stats