Montero denuncia “l’infrafinançament” de les comunitats autònomes

La ministra destaca que la Comunitat Valenciana rep 800 euros menys per habitant que la regió millor finançada.

La ministra Montero, aquest dijous
La ministra Montero, aquest dijous

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha denunciat aquest dijous “l’infrafinançament” de les comunitats autònomes i el “descompassament” que provoca l’actual sistema, ja que hi ha una diferència de 800 euros per habitant entre l’autonomia millor finançada (Cantàbria) i la pitjor (la Comunitat Valenciana). “Cal corregir aquest element, i també la bossa global que es reparteixen les autonomies perquè està infrafinançada. Han de tindre més participació en la recaptació tributària que fa l’Estat”, ha afirmat. 

Montero ha comparegut en la Comissió d’Hisenda del Senat per a explicar les línies generals i els objectius del departament que encapçala, i ha valorat l’inici de les negociacions per a canviar l’actual model de finançament autonòmic. Va ser el passat 26 de setembre quan es va reunir per primera vegada el grup de treball polític sobre aquesta qüestió. Seran aquestes tasques “multilaterals” les que permetran quantificar la “ineficiència” de recursos i ponderar el repartiment del finançament entre els territoris. 

De moment, l’executiu central planeja que les autonomies isquen al mercat per a poder finançar-se i deixar “arrere” mecanismes com ara el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Sobre l’intens treball que hi ha per davant per tal de capgirar-ne el model, Montero espera que es puguen superar les diferències “legítimes” entre territoris i es busquen “comuns denominadors” per a la futura reforma. 

Nega que canviar la llei d’estabilitat menyspree el Senat

Montero també ha negat davant del Senat que la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària que ha posat en marxa el PSOE per a esquivar el veto de la cambra territorial al dèficit supose un menyspreu ni una “falta d’atenció”. Més prompte, segons ha dit, es tracta d’una disfunció normativa. 

La ministra ha assegurat que no té sentit que aquesta cambra tinga una prerrogativa de veto davant la llei d’estabilitat i no davant d’altres més importants com ara la dels pressupostos generals de l’estat (PGE). 

Per això, ha insistit que el govern de Pedro Sánchez continuarà treballant per a traure avant aquesta proposta, que els permetria comptar amb una senda de dèficit més flexible i amb un marge més gran per a les comunitats autònomes i la Seguretat Social. “És un interés legítim i democràtic”, ha defés. 

La prioritat de l’executiu central, segons ha dit, és revertir les retallades en l’estat de benestar i que hi haja més recursos per a finançar el sistema de dependència, les pensions, educació i sanitat. 

També et pot interessar

stats