Montero advoca per més participació de les comunitats autònomes en la recaptació d'ingressos

La ministra d'Hisenda s'ha compromés a "posar tots els mitjans" perquè les autonomies acosten posicions.

Per al nou model, Montero és partidària que el nivell autonòmic conserve que el seu finançament ve de la seua participació en la recaptació.
Per al nou model, Montero és partidària que el nivell autonòmic conserve que el seu finançament ve de la seua participació en la recaptació.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha advocat per una major participació de les comunitats autònomes en la recaptació del que ingressa l'Estat, per exemple en l'IVA, a l'hora de reformar el sistema de finançament autonòmic.

En una entrevista amb Efe, Montero s'ha compromés a "posar tots els mitjans" perquè les autonomies acosten posicions, la qual cosa "no és fàcil" i, per açò, ha decidit començar per la part que "genera més consens": determinar quina és la insuficiència de recursos que tenen respecte a les competències assignades.

Al seu parer, si hi ha acord respecte a quant ha de transferir addicionalment el govern espanyol perquè l'estat del benestar siga sostenible, "hi haurà moltes possibilitats de crear clima perquè quan es distribuïsca per població ajustada" s'haja aconseguit crear un model "confortable".

Per al nou model, Montero és partidària que el nivell autonòmic conserve que el seu finançament ve de la seua participació en la recaptació. "Soc convençuda ferma de l'estat de les autonomies i hauríem de dissenyar un sistema que permetera que les autonomies participaren en major mesura de la recaptació actual", ha agregat Montero.

Eixida gradual als mercats financers de les comunitats autònomes

La ministra d'Hisenda està preparant l'eixida gradual als mercats financers de les comunitats autònomes ja al 2018. Andalusia i les Balears seran les primeres a recuperar la seua autonomia financera, "perduda" durant la crisi econòmica.

Montero ha avançat que aquestes dues comunitats ja s'han acollit al procediment establit pel Govern per a l'eixida gradual als mercats financers de les comunitats adherides als mecanismes extraordinaris dels fons de finançament, com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Les Balears i Andalusia han presentat la sol·licitud corresponent i, segons la ministra, s'autoritzarà "immediatament", perquè "hi ha una sort de finestra d'oportunitat d'eixir als mercats en aquest moment", que podria "no durar molt" i que cal aprofitar. "És molt important que les comunitats isquen als mercats", ha subratllat la ministra, que es queixa que, durant la crisi, "van perdre la seua autonomia financera".

També et pot interessar

stats