Montero admet que el finançament autonòmic no es reformarà aquesta legislatura

La ministra d'Hisenda justifica el retard en la pandèmia i la guerra d'Ucraïna, a preguntes de Compromís en el Congrés

La ministra d'Economia i Hisenda, María Jesús Montero, aquest dijous en el Congrés
La ministra d'Economia i Hisenda, María Jesús Montero, en el Congrés (arxiu) / Fernando Alvarado (Efe)

La reforma del finançament autonòmic haurà d'esperar a la pròxima legislatura. La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha reconegut aquest dimecres que el nou model de repartiment de fons entre els territoris no serà realitat en l'exercici legislatiu actual i ha atribuït el nou retard a la pandèmia de coronavirus i la guerra d'Ucraïna. Després d'anys d'ajornaments i bloqueigs —el sistema en vigor està caducat des de 2014—, la responsable de les finances espanyoles ha admés que no s'han produït progressos en aquest assumpte. 

Montero ha respost així al diputat de Compromís, Joan Baldoví, que ha triat l'última pregunta en el ple del Congrés celebrat aquest dimecres per a tornar a exigir al govern central la reforma del sistema de finançament autonòmic i queixar-se, una vegada més, de l'"infrafinançament" de la Comunitat Valenciana.

La ministra ha acceptat que no s'ha assolit els avanços que haguera desitjat en algunes matèries de la reforma, per la qual cosa ha demanat continuar treballant en la legislatura vinent més enllà d'un acord que tan sols implique els dos grans partits, PP i PSOE. "Aquest és el compromís del meu govern", ha reivindicat Montero, que ha recalcat que pretén que la reforma del sistema de finançament autonòmic implique els territoris i "no siga un model imposat sol d'un costat dels partits polítics".

En qualsevol cas, Montero ha tractat de rebatre les crítiques de Baldoví per l'infrafinançament valencià i ha reivindicat les transferències directes que s'han fet del Ministeri d'Hisenda al territori, malgrat ser el més endeutat.

També et pot interessar

stats