Els experts exposen al·legacions a l'esquelet del finançament autonòmic

L’escrit s'enviarà a la Plataforma per un Finançament Just abans de presentar-se al ple del Consell d'aquest divendres i es remetrà al Ministeri d'Hisenda a final de gener

Hemicicle de les Corts en una imatge d'arxiu
Hemicicle de les Corts en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'esquelet de la reforma del finançament autonòmic, que el Ministeri d'Hisenda va lliurar el darrer 3 de desembre a les comunitats autònomes i que pren com a criteri la població ajustada, està en ple procés d’al·legacions. La Comunitat Valenciana debat aquest dimecres la seua proposta, que ha de remetre's al govern espanyol abans que acabe gener.

A principis de desembre de 2021, la Comissió Mixta entre el Consell i les Corts Valencianes va acordar que la proposta valenciana sobre el repartiment del nou model de finançament l'elaborara el Comité d'experts en aquesta matèria. Així, dimecres aquest grup d’experts plantejarà les conclusions als diputats de tots els grups de les Corts i al conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

A continuació, serà el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui traslladarà aquest document a la Plataforma pel Finançament Just, de la qual formen part també els sindicats i la patronal, amb l'objectiu d'aconseguir un gran consens social. Finalment, l’escrit passarà pel ple del Consell d'aquest divendres.

La portaveu adjunta del PSPV a les Corts, Carmen Martínez, ha indicat que la Comunitat Valenciana no pot "renunciar al criteri de la població ajustada". Així mateix, ha instat el president del PPCV, Carlos Mazón, a aclarir amb el president nacional del seu partit, Pablo Casado, "a favor de quin finançament està".

Per la seua part, el portaveu adjunt del PP, José Antonio Rovira, ha retret al PSPV que haja perdut "l'oportunitat" d'acceptar l'oferiment de Mazón per a "un front comú", tot i que Puig sí que s'ha reunit amb altres presidents d'autonomies governades pel PP. Rovira ha insistit que el model actual "l'aprovà el PSOE amb Zapatero".

Des de Compromís, la portaveu adjunta Aitana Mas ha indicat que la Comunitat Valenciana no vol ser "més que ningú, però tampoc menys", i ha insistit que cal buscar el diàleg.

La síndica d’Unides Podem, Pilar Lima, ha manifestat que espera que la proposta dels experts aborde el criteri poblacional, el deute històric i la reforma fiscal, i ha demanat al PP que es "aclarisca internament".

Ruth Merino, síndica de Ciutadans, ha assegurat que la proposta del Ministeri "ha de millorar-se molt" i ha reivindicat "la igualtat d'oportunitats per a tots els espanyols, residisquen on residisquen".

La portaveu adjunta de Vox, Llanos Massó, ha demanat que no compten amb ells perquè no els trobaran en el "mercadeig" del finançament autonòmic, ja que el sistema "no té solució".

També et pot interessar

stats