Marcos Lacruz (Avaesen): "L'empresariat valencià vol invertir 7.500 milions en cinc anys en renovables i crear 5.000 llocs de treball"

La Ciutat de les Arts i les Ciències acull Energy Revolution, un cita de veus expertes que analitzarà la transició energètica a la Comunitat Valenciana

El Congrés Energy Revolution, una cita de veus en energies renovables. / À Punt NTC

L'empresariat valencià està disposat a invertir 7.500 d'euros en cinc anys per a la transició energètica a la Comunitat Valenciana, un procés que segons estimen crearà vora 5.000 nous llocs de treball. L'estimació l'ha fet a Les notícies del matí Marcos Lacruz, el president d'Avaesen, l'Associació Valenciana d'Energies Renovables, que organitza a la Ciutat de les Arts de les Ciències de València Energy Revolution, una cita de veus en energies renovables.

"Estem davant d'una revolució energètica que canviarà les nostres vides", ha explicat Lacruz, que destaca que hi ha 400 projectes en tramitació, a més dels 107 que s'acaben d'aprovar. Celebra que la Generalitat haja complit els terminis d'aprovació, tot i que siga "en l'últim minut", una situació que havia generat friccions, i considera realista l'objectiu de produir 10.000 megawatts de renovables el 2030 a la Comunitat Valenciana. Fins i tot més, perquè no descarta que la fita es revise a l'alça a instàncies de la Unió Europea. Sempre, això sí, que hi haja finançament, ja que, segons ha recordat, "tanta energia en tan poc de temps necessitarà l'esforç de les entitats financeres".

Parlarem amb els col·lectius per a entendre les seues raons i explicar també les nostres

Lacruz considera que si bé el foment de l'autoconsum és "indispensable" per a la revolució energètica, "no és suficient i necessitem instal·lacions fotovoltaiques a terra". "Això no vol dir que tot siga vàlid ni que calga anar en contra de la ciutadania, perquè reconeguem que molts projectes no obeeixen a la raó", ha destacat el president d'Avaesen, que admet que alguns dels projectes descartats no eren "realistes" ni mediambientalment sostenibles.

Contra les suspicàcies i tensions per l'impacte paisatgístic d'algunes d'aquestes instal·lacions, el portaveu de l'empresariat inversor en renovables ha fet una crida al diàleg. "Parlarem amb els col·lectius per a entendre les seues raons i explicar també les nostres. Els juguem tant que, per diàleg, no serà que no prendrem la iniciativa", ha insistit Marcos Lacruz a la ràdio d'À Punt.

També et pot interessar

stats