La Comunitat Valenciana tanca maig amb 330.918 parats, la xifra més baixa des d'octubre del 2008

Segons les dades difoses aquest divendres pels Ministeris de Treball i d'Inclusió, maig tanca amb rècord d'ocupació: quasi 2,1 milions d'afiliats i 4.500 desocupats menys

Una cambrera atén en un bar (arxiu)
Una cambrera atén en un bar (arxiu) / Jesús Hellín (Europa Press)

Maig ha sigut molt positiu per al mercat laboral valencià, amb l'ocupació a l'alça i una nova davallada de l'atur, per quart mes consecutiu. Les dades difoses aquest divendres pels Ministeris de Treball i d'Inclusió confirmen la bona evolució i constaten com la Seguretat Social suma 8.042 noves afiliacions al sistema (+0,39% respecte d'abril), el que situa la xifra de persones ocupades en 2.094.941. És la més alta de tota la sèrie històrica a la Comunitat Valenciana. Paral·lelament, l'atur es redueix en 4.526 persones, un 1,35% menys que el mes passat. Amb aquesta tònica, la xifra de demandants de feina se situa en 330.918 i torna a nivells semblants a octubre de 2008. Pel que fa a la contractació, en aquest període s'han formalitzat 123.583 contractes nous i més de la meitat (65.079) són indefinits, d'acord amb les xifres de la Conselleria d'Economia.

Si es miren les dades amb perspectiva interanual —és a dir, en comparació al maig, però de 2022— queda palés que el mercat laboral s'ha enfortit en els últims dotze mesos. D'una banda, hi ha 21.793 valencians i valencianes menys sense feina (-6,18%). D'una altra, l'ocupació avança amb 56.102 nous afiliats a la Seguretat Social (+2,75%) i situa la Comunitat Valenciana en el cinqué lloc del rànquing estatal de creació de treball en l'últim any, només per darrere de les Balears, les Canàries, Madrid i Catalunya.

En el conjunt d'Espanya, el panorama laboral també mostra signes de solidesa. L'ocupació torna a avançar un altre mes amb 200.411 afiliats més i bat el rècord per damunt dels 20,8 milions, mentre que la desocupació cau en 49.260 persones fins a situar-se en 2,7 milions d'espanyols parats, la menor xifra per a un mes de maig des de 2008. De fet, la davallada de l'atur valencià no fa sinó replicar la bona evolució del país, però amb menys intensitat, perquè l'últim registre es queda lleugerament per davall de la mitjana estatal en termes relatius (1,77%) i prou lluny d'altres autonomies com les Illes Balears, on la taxa cau més d'un 7% en el darrer mes. Només el País Basc (-0,67%), Catalunya (-0,79%) i la Comunitat de Madrid (-1,19%) presenten variacions més baixes que la valenciana.

L'hoteleria, motor de l'ocupació

La baixada de l'atur és pràcticament generalitzada en tots els sectors productius de la Comunitat Valenciana, tret de l'agricultura i el col·lectiu sense ocupació anterior, que experimenten un lleuger repunt respecte de l'abril (+0,21% i +0,46%, respectivament). La retallada en les llistes de Labora, el Servei Valencià d'Ocupació, és especialment cridanera en els serveis, que abasten fonamentalment l'hoteleria. Segons les dades proporcionades per la Conselleria d'Economia, la xifra d'aturats disminueix un 1,71% en el cinqué mes de 2023, coincidint amb l'inici de la campanya turística de l'estiu. També es redueix l'atur en la construcció (-1,26%) i en la indústria (-0,76%).

Sobre el mapa, la desocupació cau en les tres demarcacions provincials i en bona part de les comarques, però ho fa amb molta més força a la d'Alacant (-1,75%), que quasi duplica en percentatge les altres dues gràcies al tiró de les contractacions estivals. A les províncies de València i de Castelló la baixada és semblant, de l'1,1 i l'1%, respectivament. La Marina Baixa i l'Alt Vinalopó encapçalen la baixada de la taxa en l'àmbit comarcal, més d'un 3% en els dos casos. Per contra, a l'Alt Millars i als Serrans l'atur avança un 30 i un 7,7%, per aquest orde.

Per sexes, els homes tornen a ser els més beneficiats per la baixada de la desocupació (-1,62 %) davant les dones (-1,18%), com és habitual. Maig acaba, així, amb 202.354 aturades i 128.564 aturats a la Comunitat Valenciana. L'evolució és igualment favorable si mirem la població per grups d'edat. Milloren tots els trams, especialment els més joves: -1,87% en menors de 25 anys i -2,46% en menors de 44. Precisament, en clau estatal, el Ministeri de Treball destaca que s'ha anotat un mínim històric de desocupats joves, 188.043 a tot Espanya.

Escenari "infinitament millor" que l'any 2015 

Des de la Secretaria Autonòmica d'Ocupació destaquen que estem davant de "xifres extraordinàries" i que la situació actual a la Comunitat Valenciana és "infinitament millor" que la que hi havia l'any 2015, quan es va produir el canvi de cicle polític amb l'arribada a la Generalitat del govern tripartit del Botànic que integren PSPV, Compromís i Unides Podem. "Hem estat capaços de desplegar un nou model de polítiques actives d’ocupació, situant el Servei Valencià d’Ocupació (Labora) com un referent al servei de les persones i del teixit productiu valencià", assenyala en un comunicat Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d'Ocupació. Durant les dues legislatures de govern progressista, 150.705 valencians i valencianes han eixit de les llistes de l'atur.  

El sindicats majoritaris, UGT i CCOO, valoren positivament les dades i posen el focus en la disminució de les contractacions temporals, tendència que a parer seu reflecteix l'impacte de la reforma impulsada per la ministra Yolanda Díaz en el mercat laboral. Però avisen que cal aplicar més "perspectiva feminista" en totes les polítiques actives d'ocupació perquè, en paraules de Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat d'UGT del País Valencià, les actuals encara no han aconseguit acabar amb la bretxa de gènere que pateixen les dones en l'àmbit del treball. En la mateixa línia ha opinat el secretari d'Ocupació de Comissions Obreres del País Valencià, Juan Carlos Gallart, qui ha alertat que la Comunitat Valenciana assoleix al maig "el deshonrós rècord" de percentatge de dones parades respecte d'homes: el 61,1% de les persones sense feina ara per ara són de sexe femení. Per això, ambdues entitats sindicals demanen al nou govern valencià que es constituïsca arran dels resultats de les eleccions autonòmiques del 28 de maig que tinga "ben present" en l'agenda de prioritats la necessitat de corregir aquesta situació "tan lamentable".

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), l'altra de les potes del diàleg social, ha valorat positivament les dades d'ocupació i afiliació a la Seguretat Social, però ha advertit que reflecteixen un "dinamisme menor" i "el deteriorament de la situació d'alguns sectors". Dos fenòmens que, segons la patronal, evidencien la "urgent necessitat de fer costat a les branques més afectades per l'augment acumulat i inassumible dels costos de producció".

També et pot interessar

stats