L'atur baixa en 4.854 persones a l'abril espentat pel sector serveis

El mercat laboral valencià tanca el mes amb quasi 2,09 milions de cotitzants a la Seguretat Social, xifra rècord

La imatge que deixen algunes localitats aquest dissabte de Setmana Santa és quasi d’estiu
Platges plenes a la Comunitat Valenciana per Setmana Santa / À Punt NTC

Tercer mes consecutiu de reducció de l'atur a la Comunitat Valenciana. El mercat laboral ha tancat abril amb 4.854 persones menys sense faena que al març (-1,43%), segons les dades que han fet públiques aquest dijous el Ministeri de Treball i la Conselleria d'Economia. Uns registres que constaten el dinamisme introduït per la Setmana Santa i l'arrancada de la campanya estival i que deixen la xifra total de parats al nostre territori en 335.444, la menor des de novembre del 2008. Pel que fa a la contractació, en aquest període s'han formalitzat 103.410 nous contractes i més de la meitat (54.901) han sigut indefinits.

A Espanya l'evolució en el quart mes del 2023 és molt positiva, amb una caiguda en l'atur de 73.890 persones. És la primera vegada en quinze anys que la quantitat d'aturats se situa per davall de la barrera dels 2,8 milions en tot el país. També l'afiliació bat nous rècords, 238.436 inscrits més al sistema. De tots aquests, 18.361 són treballadors valencians —0,89% més respecte del març—, d'acord amb l'estadística desglossada pel Ministeri d'Inclusió. La xifra de cotitzants a la Comunitat Valenciana arriba ja a 2.086.899 persones, mentre que en el conjunt de l'Estat s'anota un màxim de 20,6 milions de treballadors afiliats a la Seguretat Social. En l'últim any, les comarques valencianes han sumat 60.066 nous cotitzants, un 2,96% més.

La davallada de l'atur valencià replica la bona evolució del conjunt espanyol, però amb menys intensitat, perquè es queda més d'un punt per davall de la mitjana en termes relatius i molt lluny d'altres autonomies com les Illes Balears, on la taxa cau més d'un 8% en l'últim mes. De fet, la Comunitat Valenciana és la segona que menys descens de la desocupació presenta, només el País Basc presenta un registre més baix (-1,09%). Els quasi 74.000 parats més que s'han notificat en tot Espanya suposen una caiguda per damunt de la mitjana històrica en un mes d'abril, segons destaquen des del ministeri de Treball. En termes interanuals, la caiguda de l'atur a la Comunitat Valenciana és del 6,1%. Això suposa que a les acaballes del primer quadrimestre del 2023 hi ha 21.783 persones menys en les llistes de Labora que les registrades en el mateix període, però del 2022. 

Com passa en tot el país, l'efecte de les contractacions de Setmana Santa dispara l'ocupació en terres valencianes el quart mes de l'any, quan el sector turístic ja calfa motors per a l'estiu. No és cap sorpresa, doncs, que la retallada més significativa a l'atur l'aporte el sector serveis, que resta 3.963 valencians i valencianes de les llistes de Labora (-1,66 %). En indústria (-1,21 %), agricultura (-0,94%), construcció (-0,88 %) i en el col·lectiu sense ocupació anterior (-0,29%), la tendència és també descendent. 

Sobre el mapa, la desocupació cau en les tres demarcacions provincials i en la majoria de les comarques, però ho fa amb molta més força a Alacant (-2,06%), que dobla en percentatge València (-0,99%) i Castelló (-0,96%). La Marina Baixa i Alta encapçalen la baixada de la taxa en l'àmbit comarcal (-5,72% i -3,3%, respectivament). Per contra, al Racó d'Ademús i als Ports l'atur creix per damunt del 7%.

Per sexes, els homes tornen a ser els més beneficiats per la baixada de la desocupació (-1,87 %) davant les dones (-1,14%). Abril acaba, així, amb 204.761 aturades i 130.683 aturats. L'evolució és igualment favorable si mirem la població per grups d'edat. En tots els trams cau l'atur, però és entre els menors de 25 anys on la taxa disminueix de manera notable (-6,64 %).

Frenada de la temporalitat

Les dades sobre contractació i afiliació a la Seguretat Social conegudes aquest dijous reflecteixen una progressiva reducció de la temporalitat en el mercat laboral. De fet, Treball ha destacat que la taxa en el sector privat se situa en el 13% a tot Espanya i és la més baixa de la història. En aquesta idea ha insistit el secretari d'ocupació de CCOO PV, Juan Carlos Gallart, un dels primers que ha valorat les xifres. Mentre el sistema suma cotitzants, la xifra de nous contractes descendeix significativament, tendència que suposa “un símptoma molt clar” de la disminució de la contractació temporal, ha explicat. “Comprovem mes a mes que la reforma laboral ha endevinat la tecla adequada i està complint el principal objectiu, que era reduir la temporalitat”, ha assenyalat.

UGT PV també ha valorat el que considera "bons resultats" de les dades d'abril i ha posat igualment el focus en la davallada continuada de la contractació temporal, que a parer del sindicat demostra la fortalesa del mercat laboral en un entorn "advers". No obstant això, ha lamentat les elevades bretxes que encara perviuen quant a sexe i edat. Per exemple, ha apuntat, el 61% de la població parada són dones, que ocupen el 43% dels contractes indefinits i el 50% dels temporals.

Per la seua banda, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat la reducció de l'atur el mes d'abril en tots els sectors econòmics, especialment en els serveis i la indústria, la qual segons ha dit, "sembla recuperar-se a poc a poc de la difícil situació de crisi energètica". Quant a la distribució territorial, Nomdedéu ha comentat que la baixada més intensa s'ha donat a Alacant "com és previsible amb la coincidència de les vacances de Setmana Santa".

També et pot interessar

stats