Llum verda a la pròrroga dels ERTO i de la prestació d'autònoms fins al 31 de maig
El Consell de Ministres aprova la pujada de les pensions del 0,9% per a 2021, amb un cost de 1.454 milions d'euros.
El Consell de Ministres ha aprovat el decret que prorroga els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de maig, una mesura acordada amb els agents socials que tindrà un cost pròxim als 5.000 milions d'euros. Així mateix, ha formalitzat mitjançant l'aprovació d'un decret llei la pujada de les pensions del 0,9% per a 2021 ja prevista en la llei de pressupostos (de l'1,8% per a les pensions no contributives), que ha tingut un cost de 1.454 milions d'euros. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha explicat que aquest serà l'últim any en què es durà a terme la revaloració de les pensions sense una regla estable.
Actualment, hi ha 704.000 persones en ERTO. La nova pròrroga manté bàsicament el mateix esquema de protecció a empreses i treballadors vigent fins al 31 de gener. No obstant això, segons ha indicat Escrivá, la norma "simplifica els tràmits" per a estendre'ls en el temps, de manera que no es necessitaran noves autoritzacions administratives. El ministre ha ressaltat que a Espanya el percentatge de reincorporació de treballadors al mercat laboral des de l'ERTO arriba al 85%, "un dels més alts dels països europeus".
L'esquema que de moment estarà en vigor fins al 31 de maig contempla el manteniment de les tres modalitats d'ERTO actuals: els destinats als sectors 'ultraprotegits' i a les empreses vinculades a la seua cadena de valor; els ERTO d'impediment de l'activitat, i els de limitació. Les exoneracions en les cotitzacions socials vinculades a aquestes modalitats es mantenen.
La pròrroga manté el compromís de manteniment de l'ocupació en la seua actual redacció, així com la prohibició a les empreses que facen ERTO per despatxar, interrompre contractes temporals, repartir dividends i realitzar hores extraordinàries, i externalitzar activitat.
Pròrroga de la prestació d'autònoms fins al 31 de maig
El Consell de Ministres ha aprovat també la pròrroga fins al 31 de maig de les ajudes vigents per a treballadors autònoms acordat amb les seues associacions, encara que amb algunes modificacions. La protecció a aquest col·lectiu es continuarà articulant al voltant de quatre ajudes: la prestació per suspensió d'activitat; la prestació compatible amb l'activitat quan hi haja caiguda d'ingressos; prestació extraordinària per als qui no puguen accedir a les dues ajudes anteriors, i prestació per a autònoms de temporada.
Escrivá ha ressaltat que el nombre absolut de treballadors per compte propi afiliats a la Seguretat Social després d'onze mesos supera al que es va registrar al gener de 2020. "13.000 autònoms més, no només hem protegit els autònoms, sinó que hi ha més autònoms afiliats", ha afegit.
Pròrroga de contractes de lloguer i la moratòria de rendes
Els ministres també han donat el vistiplau a la pròrroga dels contractes de lloguer i a la moratòria de les rendes de lloguer d'habitatge en els ajornaments o reestructuracions de deute fins al final de l'estat d'alarma (9 de maig), en virtut de l'acord aconseguit entre Unides Podem i el PSOE. La pròrroga dels contractes de lloguer podrà aplicar-se, prèvia sol·licitud de l'arrendatari, per un període màxim de sis mesos, durant els quals es continuaran aplicant els termes i condicions establits per al contracte en vigor.
La portaveu del govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que l'extensió d'aquestes mesures per al lloguer formen part de l'"escut social" que busca protegir les persones amb més dificultats per la crisi i els col·lectius més vulnerables.
D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat una nova pròrroga del pla Emcuida, que permet flexibilitzar la jornada laboral per a exercir la cura de persones dependents.