La baixada del gas deixa sense efecte aquest dijous l'excepció ibèrica que s'aplica des del 15 de juny

La cotització de l'hidrocarbur ha caigut per davall de 40 euros el megavat hora, preu màxim establit pel govern

Torres elèctriques
Torres elèctriques / Eduardo Parra (Europa Press)

La forta baixada del preu del gas deixa aquest dijous sense aplicació el que es coneix com a excepció ibèrica. Aquest dijous serà el primer dia en què el mecanisme aprovat el 15 de juny per Espanya i Portugal no s'aplicarà per a tractar de rebaixar el preu majorista de la llum, gràcies al pronunciat abaratiment del gas natural en el mercat ibèric.

La cotització del gas natural ha caigut a 31,8 €/MWh en el Mercat Ibèric del Gas (Mibgas). El govern ha establit en 40 euros el megavat la quantia en què s'ha de pagar pel gas per a generar electricitat fins a final d'any. De fet, la caiguda del preu del gas en les últimes setmanes ha disminuït prop d'un 86% des del 31 d'agost.

En el mercat europeu ha tingut un comportament similar, on l'índex de referència per al gas, el TTF, ha baixat aquest mes un 31%, fins a 116 €/MWh. Només des de dijous passat ha caigut un 24,5%.

D'altra banda, aquest dimecres el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista ha caigut un 30,9% respecte a dimarts, fins a 80,44 €/MWh, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta en el mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l'aplicació de l'excepció ibèrica per a limitar el preu del gas per a la generació d'electricitat.

D'aquesta manera, el preu de la llum per als consumidors acollits a la tarifa regulada, el denominat PVPC, serà el més baix des que va entrar en vigor l'excepció ibèrica, a mitjan juny, i el més barat des d'octubre de l'any passat.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista se situa per a aquest dimecres en 81,71 €/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, amb 136,74 €/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 48,37 €/MWh, es donarà entre les 15:00 i les 16:00 hores.

A aquest preu se suma la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per primera vegada des que existeix el mecanisme llança un saldo negatiu amb -1,27 €/MWh.

Un 4,6% menys que sense aplicar-se la mesura

En concret, si no s'aplicara aquest mecanisme per a limitar el preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu de l'electricitat a Espanya seria de mitjana uns 84,42 €/MWh, fet que suposa quasi quatre euros més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 4,68% menys de mitjana.

També et pot interessar

stats