La llum arriba als 436,25 euros el megavat hora, el preu més alt des del límit al gas

Aquest preu és el quart més alt des que hi ha registres

Imatge d'arxiu d'una dona ficant la rentadora
Imatge d'arxiu d'una dona posant la rentadora / Juan Carlos Hidalgo / EFE
24 d'agost 2022 - 07:30

Nou repunt de dos dígits en el preu de l'electricitat. La llum pujarà aquest dimecres prop d'un 20% fins als 436,25 euros el megavat hora (MWh), el quart preu més alt des que hi ha registres, segons els resultats de la subhasta en el mercat majorista o pool i l'ajustament a abonar després del límit del gas per a compensar les centrals que usen aquesta matèria. Aquest repunt es registra l'endemà que el preu de l'electricitat pujara un 35%.

A més, aquest preu és el més elevat des que va entrar en vigor el límit del gas (a mitjan juny), i és el més alt des del passat 9 de març, quasi dues setmanes després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, i just un dia després de marcar el que encara continua sent el màxim històric (544,98 euros/MWh).

Seixanta-sis euros menys que sense l'excepció ibèrica

No obstant això, segons les dades de l'operador del mercat elèctric OMIE i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), el preu majorista de la llum (el que paguen els consumidors amb tarifa regulada) serà quasi 66 euros inferior als 502,11 euros als quals s'hauria pagat el MWh si no es comptara amb el límit del gas destinat a generació elèctrica.

En un context marcat per la inestabilitat energètica que pateix Europa, l'electricitat continua marcant valors molt elevats a les principals economies del continent, on el MWh superarà demà de forma generalitzada, i per segon dia consecutiu, els 600 euros/MWh.

Concretament, a França s'assolirà un preu mitjà de 645,54 euros/MWh, enfront de les 539,48 lliures/MWh (uns 640 euros al canvi actual) de Regne Unit. Per la seua part, a Itàlia el preu se situarà en 637,76,23 euros/MWh, mentre que a Alemanya arribarà als 624,34 euros/MWh.

També et pot interessar

stats