L'electricitat puja aquest dimarts fins a 365,33 euros el megavat hora, el preu més car des del 10 de març

També és el preu més elevat des que va entrar en vigor el límit al preu del gas el 14 de juny

Factura de consum elèctric
Factura de consum elèctric / À Punt NTC

L'electricitat puja aquest dimarts prop d'un 35% fins a 365,33 euros el megavat hora (MWh), el preu més alt des que va entrar en vigor el límit al preu del gas (el passat 14 de juny), segons els resultats de la subhasta en el mercat majorista o pool i l'ajust a abonar com a compensació a les centrals que usen aquesta matèria. Aquest preu, a més, és el més elevat des del passat 10 de març, setmana en la qual es va arribar al rècord històric de 544,98 €/MWh, un registre que es va donar en el marc de l'espiral alcista de la cotització del gas deguda a la invasió russa d'Ucraïna a finals de febrer.

No obstant això, segons les dades de l'operador del mercat elèctric OMIE i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), el preu majorista de la llum (el que paguen els consumidors amb tarifa regulada) serà més de 110 euros inferior respecte als 476,77 euros a què s'hauria pagat el MWh en cas de no tindre el límit al gas destinat a generació elèctrica. A Portugal, on també s'aplica el límit al gas en virtut de la denominada "excepció ibèrica", el preu de la subhasta ha marcat el mateix que a Espanya, país amb el qual comparteix mercat.

En un context marcat per la inestabilitat energètica que pateix Europa, l'electricitat continua marcant valors molt elevats en les principals economies del continent, on el MWh superarà demà de forma generalitzada els 600 euros/MWh. Concretament, al Regne Unit s'aconseguirà un preu mitjà de 520,28 lliures/MWh (uns 615 euros al canvi actual), enfront dels 611,85 euros/MWh de França. Per la seua part, a Itàlia el preu se situarà en 605,23 euros/MWh, mentre que a Alemanya aconseguirà els 605,13 euros/MWh.

També et pot interessar

stats