La llesca en ou, un capritx de Setmana Santa que cada volta és més car

La pujada del preu dels ingredients principals l’han encarida un 72% respecte als tres últims anys

La pujada del preu dels seus ingredients principals l’han encarit un 72% més respecte en els tres últims anys / À Punt Notícies

S’acaben les festes falleres i s'hi deixen arrere els bunyols i els xurros. Però la gastronomia valenciana típica de Setmana Santa porta noves receptes, com l’arnadí, la monjàvena, la titaina, els pepitos, els arrossos viudos i les coques amb panses i anous.

Receptes que ens sedueixen l'estómac, però potser no tant la butxaca. És el cas de la llesca en ou. El dolç més popular d’aquesta època s’ha anat encarint notablement els últims anys amb l’increment del preu dels ingredients i matèries primeres. 

La pujada del cost del pa, un 2%; el sucre, un 4%; els ous, un 5%; i l’oli, un 67%, han disparat el preu de la llesca en ou un 34% en l’últim any, i un 72% respecte al cost de fa tres anys —segons EAE Business School—, fet que la converteixen en la més cara de la història i un exemple més de l’augment del preu de la cistella de la compra. 

Un ascens a l’alça que va lligat directament amb la inflació de febrer d’enguany, que marcava un repunt de l'IPC d’un 2,8% interanual, que ha impactat especialment en aliments que s’empren per a elaborar aquest plat. 

Tot i que l’IPC de l'electricitat i el gas, que s'empren per a sofregir-les, ha baixat si ho comparem amb el 2023 –un 7,7% i 21% respectivament–, la disminució d’aquestes tarifes no ha sigut prou per a compensar l'encariment dels aliments bàsics.

També et pot interessar

stats