L’oli mil·lenari del Baix Maestrat, un or molt cobejat

Enguany s’espera produir-ne uns 1.000 litres de 9.000 quilos d’olives

Les oliveres mil·lenàries del Baix Maestrat / À Punt NTC

Les oliveres mil·lenàries del Baix Maestrat són autèntiques guardianes de la història i el sabor. La varietat d'oliva farga atorga aromes afruitats amb tocs d'ametla i és una producció exclusiva que es fa un sol dia a l'any, amb un rigorós control del procediment perquè conserve les propietats.

Aquest dimarts, hem acompanyat els agricultors als camps de Sant Mateu i al molí de Sant Jordi. Les seues oliveres són especials, no només perquè els arbres que les produeixen ja ho feien quan els fenicis o els romans xafaven aquestes terres, sinó pels seus matisos a plàtan i a poma.

Ramón Mampel, president de la Cooperativa de Desenvolupament Rural Clot d’en Simó, ha explicat com l’oliva ha d’estar entreverada, “en tres colors, més aviat verda, per a agarrar i potenciar més tots els atributs que tinga d'afruitat”. 

Aquest oli només es produeix en aquesta zona de les comarques del nord i en una àrea més xicoteta de Tarragona. Enguany, espremeran uns 1.000 litres de 9.000 quilos d’olives. El seu preu estarà entre 50 i 100 euros per litre. “El que cobrem és per les emocions en tastar-lo, pels sentiments, per la història, pel patrimoni, pel paisatge i per conservar-lo allí on han nascut”, ha afirmat Mampel.

Un projecte que va sorgir fa dues dècades i que té un ferm compromís amb la conservació del territori. La nova remesa d’aquest or mil·lenari es presentarà a Vinaròs d’ací a unes setmanes.

També et pot interessar

stats