L’oli d’oliva, un article de luxe difícil de substituir

El de gira-sol té propietats nutritives similars, però genera residus tòxics quan és sotmés a altes temperatures

Alternatives saludables a l'oli d'oliva

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu de l’oli d’oliva s’ha incrementat respecte a l’any passat més d’un 42%, i ara ja és difícil trobar-lo per davall dels deu euros el litre. En el cas del verge extra, la pujada és encara més impactant, ja que supera el 200%. 

Els beneficis d’aquest producte tan mediterrani sobre la salut estan sobradament demostrats, però aquesta pujada de preu imparable l’ha convertit en un article de luxe. La situació ha obligat famílies i restauradors a buscar alternatives a l’abast de la butxaca, però no és fàcil trobar-ne igual de saludables. 

Un dels substituts més habitual és l’oli de gira-sol, i moltes persones opten per aquest greix vegetal per als cuinats que requereixen majors quantitats d’oli, com ara els fregits. Inmaculada Marco, nutricionista, reconeix que l’oli obtingut del gira-sol és un dels que més s’aproxima pel seu contingut en vitamina E, les propietats antioxidants o la composició d’àcids grassos. 

Però no tot són bones notícies, i és que és precisament en cuinats com els fregits, sofregits i altres processos que requereixen calfar l’oli quan l’ingredient es torna menys recomanable. L’oli de gira-sol, “amb altes temperatures genera compostos tòxics que són nocius per a la nostra salut”, explica Marco.

Alternatives menys conegudes com l'oli d'alvocat, coco, sèsam o de pinyolada tampoc convencen els nutricionistes en una dieta habitual. 

També et pot interessar

stats