L'OCU denuncia pujades fins el 6,6% en els carburants i demana eliminar els impostos temporalment

Considera insuficient la rebaixa de vint cèntims del govern espanyol, perquè els preus actuals ja són superiors als de l'1 d'abril, quan es va començar a aplicar la mesura

Imatge d'arxiu d'una gasolinera a València
Imatge d'arxiu d'una gasolinera a València / Shutterstock

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat aquest dimarts que des del 13 d'abril, en Setmana Santa, el preu de la gasolina 95 ha pujat un 5,5% i el del dièsel un 6,6%. Un increment que, com argumenta l'entitat en un comunicat, situa els imports actuals "almenys sis cèntims per damunt" dels de l'1 d'abril. És aleshores quan va començar a aplicar-se el descompte de vint cèntims per litre aprovat pel govern espanyol per a abaratir-ne el preu. 

En concret, detalla l'OCU, el preu mitjà de la gasolina 95 arriba ja a 1,886 euros per litre, davant dels 1,769 del 13 d'abril i l'1,8 de l'1 d'abril. D'altra banda, el preu mitjà del dièsel és hui d'1,899 euros per litre, mentre que el 13 d'abril se situava en 1,782 i l'1 d'abril en 1,836. "En tots els casos són preus sense la bonificació de vint cèntims, però inclouen els corresponents a les Canàries, Ceuta i Melilla, que tenen menor càrrega tributària", matisa.

En aquest context de preus creixents, l'organització considera insuficient la mesura del govern espanyol per a pal·liar l'alça dels carburants i demana "la supressió temporal d'impostos" per a aquests productes. De la mateixa manera que passa ja "amb l'electricitat i la rebaixa de l'IVA al 10%".

L'OCU adverteix que els consumidors i les consumidores tenen poques eines per a impedir aquestes pujades, més enllà de prioritzar les cadenes de gasolineres més barates. Però aquestes "acostumen a coincidir amb cadenes de baix cost i les cadenes de supermercats" i "no sempre estan prop del lloc de residència o de faena". "Aquestes pujades són una pèssima notícia per a l'economia de les famílies, que als exagerats preus de l'electricitat i el gas sumen els dels carburants. Un sobreesforç molt important", afig.

També et pot interessar

stats