El govern espanyol començarà a pagar dilluns les bestretes per la rebaixa dels carburants a les gasolineres

Des d'aquest divendres les estacions poden sol·licitar les quanties a través d'un formulari que Hisenda ha habilitat en el web de l'Agència Tributària

Gasolinera
Un home reposta en una gasolinera / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 de març 2022 - 13:36 Actualitzat: 31 de març 2022 - 17:34

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dijous que el govern espanyol començarà a abonar a les gasolineres dilluns l'avançament per les bonificacions al combustible aprovades per a combatre la crisi de preus. Segons ha explicat en una trobada amb els mitjans de comunicació, les estacions de servei podran sol·licitar des d'aquest divendres una bestreta del descompte que han d'aplicar als carburants a partir d'aquesta mitjanit. Per això s'ha habilitat un formulari en la pàgina web de l'Agència Tributària que haurà d'emplenar-se per a iniciar formalment el tràmit. 

L'avançament, ha puntualitzat la ministra, tindrà un "límit" per a grups consolidats amb capacitat financera per a assumir la bonificació fins que els siga reintegrada. "Una vegada que s'emplene la fitxa, a partir de la setmana que ve estarem transferint les bestretes", ha afegit Montero, que ha aclarit que les quanties es calcularan en funció de la mitjana mensual de venda de cada gasolinera el 2021.

La responsable d'Hisenda també ha puntualitzat que la bonificació privada correspon a les operadores, no a les gasolineres, i que es posarà en marxa una "bústia de denúncia" perquè la clientela comunique possibles incidències. I ha assenyalat que aquelles estacions que tinguen dificultats per a canviar el sistema informàtic a temps podran anunciar "en llocs visibles les bonificacions".

A partir d'aquest divendres, 1 d'abril, tots els combustibles tindran d'un descompte de vint cèntims per litre, dels quals quinze seran aportats per l'Estat i els cinc restants els sufragaran les mateixes empreses petrolieres. Les estacions de repostatge més menudes ja havien denunciat que no comptaven amb liquiditat suficient per a avançar els diners de la rebaixa i van advertir aquest dijous que la mesura provocaria tancaments si el govern no els abonava els fons a temps. 

Hisenda estudia avançar els diners

La Conselleria d'Hisenda està estudiant diverses possibilitats per a fer costat a les gasolineres, especialment les més menudes o independents, perquè puguen aplicar el descompte de 20 cèntims per litre compromés pel govern espanyol, de manera que una de les opcions podria ser la d'avançar aquests fons via l'Institut Valencià de Finances (IVF).

Segons han informat fonts de la Conselleria d'Hisenda, els fons es podrien avançar mitjançant una línia de crèdit sense interessos, similar a les que obtenen entitats del tercer sector que presten serveis públics. Hisenda encara no s'ha reunit amb la patronal de les gasolineres, però des d'Hisenda apunten que es podrien convocar per a aquest mateix divendres si prospera aquesta solució.

També et pot interessar

stats