La inflació baixa 1,8 punts a l'abril, fins al 8,4%

Tot i el descens mensual els preus acumulen ja una pujada del 3,2% en el que va de 2022

Un conductor posa gasolina en el seu vehicle en una imatge d'arxiu
Un conductor posa gasolina en el seu vehicle en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La taxa d'inflació d'abril s'ha moderat fins al 8,4% baixant 1,8 punts (el mes de març la inflació va escalar fins al 10,2%, el seu nivell més alt des de 1985).

Tot i el descens els preus acumulen ja una pujada del 3,2% en el que va de 2022 i sobretot en l'índex interanual, que acumula un augment del 8,4%.

Segons les dades de l'Índex de Preus al Consum (IPC) confirmats aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus van baixar sobre març per damunt de la mitjana espanyola, que va ser del -0,2%, mentre en el que va d'any han pujat un 3,3% i respecte a 2021, un 8,3%.

En la Comunitat Valenciana, els preus han pujat aquest mes sobretot en vestit i calçat (8,4%) i alimentació i begudes no alcohòliques (3,4%), i han baixat especialment en habitatge (-10,4%) i transport (-4,4%), tot això respecte al mes anterior.

En termes interanuals, l'IPC s'ha disparat a la Comunitat un 18,9% en habitatge, un 13,3% en transport i un 10,9% en alimentació i begudes no alcohòliques.

Les dades a Espanya

En el conjunt del país l'IPC va baixar un 0,2% a l'abril en relació amb el mes anterior i va retallar la seua taxa interanual 1,5 punts, fins al 8,3%, per l'abaratiment de l'electricitat i les gasolines.

Aquestes xifres milloren les dades avançades per l'organisme a la fi del mes passat, que apuntaven a una inflació interanual del 8,4% a l'abril i a una taxa mensual del -0,1%.

Malgrat que l'IPC segueix en nivells inusualment elevats, aquest indicador no baixava tant en un sol mes des de fa més de 35 anys, concretament des de gener de 1987. El d'abril és, a més, el primer descens que experimenta la inflació després de dos mesos de forts ascensos, que van portar a l'IPC a situar-se al març en el 9,8%, la seua taxa més alta en quasi 37 anys.

Segons Estadística, la moderació de l'IPC interanual fins al 8,3% es deu, principalment, als descensos dels preus de l'electricitat i els carburants per a vehicles personals.

En canvi, els preus dels aliments van registrar a l'abril una taxa interanual del 10,1%, més de tres punts superior a la de març, per la pujada generalitzada de la majoria dels seus components, destacant l'encariment de la carn, el pa i els cereals, els llegums i hortalisses, i la llet, el formatge i els ous.

La inflació subjacent escala fins al 4,4%

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar a l'abril un punt, fins al 4,4%, el seu valor més alt des de desembre de 1995. D'aquesta manera, la subjacent se situa quasi quatre punts per davall de la taxa de l'IPC general.

En taxa mensual, l'IPC va registrar a l'abril un descens del 0,2% respecte a març, la seua primera caiguda després de dos mesos d'alces. Es tracta, a més, de la primera taxa mensual negativa de la inflació en un mes d'abril en trenta anys, concretament des d'abril de 1992.

En el quart mes de 2022, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa interanual en el 8,3%, un punt i mig per davall de la de març. Per part seua, l'indicador avançat de l'IPCA va retrocedir un 0,3% en taxa mensual.

També et pot interessar

stats