L'infrafinançament de la Comunitat Valenciana dispara el dèficit

Acumula 2.819 milions de dèficit, xifra que representa un 2,27% del producte interior brut valencià

El conseller Arcadi España i la ministra María Jesús Montero durant la reunió del Consell de Política Fiscal
El conseller Arcadi España i la ministra María Jesús Montero, durant la reunió del Consell de Política Fiscal / Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic

La Comunitat Valenciana té dèficit més gran tant en xifres absolutes com en percentatge de PIB, segons les dades d’execució pressupostària que aquest dilluns publica el Ministeri d’Hisenda. Un dèficit que és resultat de l'infrafinançament que pateix. La Comunitat Valenciana acumula 2.819 milions de dèficit, seguida de Catalunya, amb 2.012 milions. Aquesta xifra representa un 2,27% del PIB valencià, una dècima més que la Regió de Múrcia, la segona comunitat amb un percentatge més alt. 

Només sis autonomies tancaren el 2022 amb superàvit —el País Basc, Astúries, les Canàries, Navarra, les Balears i La Rioja— mentre que el 2021 totes van tancar amb superàvit, fora de dues. De fet, segons les dades del departament que dirigeix María Jesús Montero, totes les autonomies han empitjorat les xifres respecte a l’exercici anterior. 

Aquestes xifres tornen a evidenciar el problema d’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, la més infrafinançada d’Espanya, i la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic, una històrica demanda que enguany tampoc no es durà a terme, ja que no hi ha hagut més moviments que les al·legacions a l’esborrany del nou model proposat per Hisenda fa mes d’un any. 

El 13,56% del primer lliurament d'enguany

Mentrestant, les autonomies ja han rebut el primer lliurament de capital a compte de l’Estat del 2023, un total de 10.280 milions d'euros que suposen un 11% més que els 9.273 milions de gener del 2022. D’aquesta aquantitat, la Comunitat Valenciana rebrà 963 milions, un 13,56% més que els 848 que va rebre fa tot just un any. 

Segons ha indicat Hisenda en una nota informativa, les comunitats i ciutats autònomes rebran enguany "els majors lliuraments a compte de la seua història", un total de 123.356 milions d'euros, que són 12.000 milions d'euros més que el 2022.

També et pot interessar

stats