L'exdirectiu del Banc de València Domingo Parra es declara culpable en el cas Costa Bellver i accepta sis mesos de presó

Reconeix un delicte d'administració deslleial en la compravenda d'uns terrenys a Orpesa que va significar un forat de 29 milions en pèrdues bancàries

L'exconseller Domingo Parra (centre), en una imatge d'arxiu
L'exconseller Domingo Parra (centre), en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

L'exdirectiu de Banc de València Domingo Parra s'ha declarat culpable en el juí pel cas Costa Bellver, que va començar dimarts a l'Audiència Nacional, i ha reconegut haver comés un delicte d'administració deslleial en l'operació immobiliària que centra la causa, segons publiquen els diaris Valencia Plaza i Levante. Per aquests fets ha acceptat sis mesos de presó. 

La confessió, que Parra ha fet a canvi d'una reducció de la pena que se sol·licita per a ell, s'arreplega en l'escrit de conformitat que la defensa ha presentat davant el jutjat central penal de l'Audiència Nacional. Així, assumeix els postulats de l'acusació que exerceixen el ministeri fiscal, l'Advocacia de l'Estat, Caixabank i Bankia. Juntament amb l'exconseller del Banc de València seuen en la banqueta dels acusats l'exdirector general de Bancaixa, Aurelio Izquierdo, i els cinc germans Calabuig Gimeno, propietaris dels terrenys que centraren la compravenda: Eugenio, Enrique, Celia, Pedro i Mercedes. Anticorrupció demana quatre anys de presó per a tots.

Hores abans que començara el juí, que segons la previsió s'anava a allargar fins desembre en huit sessions, l'exconseller mantenia a preguntes d'À Punt que era innocent dels delictes de què se l'acusa. Però finalment ha reconegut ser responsable d'haver facilitat la compra d'uns terrenys a Orpesa (Plana Alta) incomplint les normes bancàries i sense permetre'n la supervisió. La venda va produir 29 milions de pèrdues a Banc de València i Bankia, ambdues entitats absorbides per CaixaBank. Per a reparar "el dany econòmic" causat, Domingo Parra ha efectuat una transferència bancària a aquest organisme per valor de 100.000 euros. 

Els fets es remunten al 2009, quan Bancaixa Hàbitat, que posteriorment donaria lloc a Bankia Hàbitat, va adquirir un 46,40% de Costa Bellver, una societat dedicada al desenvolupament immobiliari, mitjançant la compra de 773 accions. D'aquelles accions, 536 les va comprar a Aigües de València per un import total de 42,2 milions d'euros –84.425 euros per acció–, i 237 més a la família Calabuig i a Foment Urbà de Castelló (Fucsa), també controlada pels germans, per un import total de 19,8 milions d'euros –83.780 euros per acció.

En total, Bancaixa Hàbitat va invertir 65,1 milions d'euros en accions de Costa Bellver. Fucsa i els membres de la família Calabuig haurien generat unes plusvàlues molt elevades derivades de la venda d'aquestes accions per imports molt superiors al preu pagat en l'adquisició; en concret, un informe de KPMG estima que els Calabuig van obtindre per aquest concepte més de 90 milions d'euros.

També et pot interessar

stats