L'euríbor frega el 4% al tancament de maig i encareix les hipoteques quasi 300 euros per mes

L'escalada de l'indicador a dotze mesos, que se situa en màxims des de finals del 2008, s'alenteix, però no frena

En l'últim any s'ha constituït 40.533 hipoteques a la Comunitat Valenciana
Habitatges a l'avinguda de França de València (arxiu) / À Punt NTC

L'euríbor a dotze mesos, la taxa més emprada per a calcular com queden les quotes de les hipoteques variables a Espanya, tancarà maig a la vora del 4%. Tot i que escala de manera més lenta no s'ha detingut, en línia amb la política de pujada dels tipus d'interés del Banc Central Europeu (BCE) i ha catapultat l'indicador mitjà per damunt del 3,86% en el cinqué mes de 2023, un registre que no es veia des de novembre del 2008.

Fa just un any l'euríbor se situava en el 0,287%, el que suposa una alça de més de tres punts i mig. Aquesta evolució es tradueix en un encariment de vora 300 euros mensuals per a totes aquelles persones que revisen el préstec en les pròximes setmanes, uns 3.000 a l'any. Per exemple, algú que tinga contractada una hipoteca variable de 150.000 euros a trenta anys, amb un diferencial del 0,99% més l'euríbor, i haja d'actualitzar el tipus d'interés al maig, registrarà un augment de la quota hipotecària d'uns 290 euros al mes. En termes absoluts, passaria de pagar uns 500 euros a una mica més de 790 euros per mes. Un encariment que implica un desemborsament addicional per a les famílies de 3.480 euros més a l'any.

Per al director d'Hipoteques d'iAhorro, Simone Colombelli, la dada de maig suposa que "la corba de l'euríbor s'està aplanant". "El més lògic seria que l'estabilització que hem vist durant els últims quatre mesos d'aquest índex de referència de les hipoteques variables es mantinga també durant els pròxims", ha agregat.

De cara als mesos que venen, la cofundadora de HelpMyCash, Olivia Feldman, ha descartat que baixen els tipus d'interés o l'euríbor. "Perquè això succeïra, hauríem d'entrar en recessió. Encara que des de fa poc més d'un any molts analistes pronostiquen que els Estats Units entraran en recessió i que Europa seguirà els passos, la veritat és que fins al moment això no ha ocorregut i no s'han complit aquestes previsions", ha explicat.

Segons XTB, l'euríbor continuarà pujant durant els pròxims mesos, encara que el recorregut a l'alça serà cada vegada més limitat. Malgrat la caiguda en el crèdit, des del broker esperen que el BCE incremente els tipus en 25 punts bàsics en les reunions de juny i juliol.

També et pot interessar

stats