L'energia i els carburants són els principals motius de la pujada de l'IPC

Aquest octubre l'IPC es dispara fins al 5,5% respecte al mateix període de l'any passat i se situa en la taxa més alta dels últims 29 anys

Per qué pugen els preus?
Magda Nicolau
28 d'octubre 2021 - 21:44

L'índex de preus de consum (IPC) ha pujat un 2% a l'octubre amb relació al mes de setembre. Aquest repunt ha disparat la seua taxa interanual —la que compara aquest mes amb el mateix període de l'any 2020— fins al 5,5%.

En conseqüència, l'índex de preus de consum s'ha situat en el seu nivell més alt en 29 anys i el principal motiu és l'encariment del preu de l'electricitat.

A l'energia se suma també la pujada del preu dels carburants. Segons ha explicat a À Punt Vanessa Campos, professora del Departament de Direcció d'Empreses de la Universitat de València, "els preus continuaran pujant mentre continuem amb la dependència de les energies fòssils".

La pujada de preus afecta els costos de producció

Aquesta pujada generalitzada dels preus afecta els costos de producció. Però les conseqüències venen en cadena, segons l'experta. El primer símptoma és la inflació, a continuació es produeix una reducció de la producció i això comporta a mitjà termini atur i pobresa".

Els preus pugen i els consumidors ja ho noten en les seues economies. Alguns han confessat a À Punt que abans arribaven a final de mes, però ara no hi arriben. I tot perquè, segons ens han dit, puja el preu de la compra setmanal.

Respecte de com eixir d'aquesta situació, l'experta consultada per À Punt ha dit que "és necessari que les empreses facen una transició ecològica" i per a l'acompanyament de les pimes en aquesta transformació, els fons europeus seran fonamentals.

També et pot interessar

stats