L’empresariat valencià exigeix reformar el finançament autonòmic sense negociacions bilaterals

La patronal CEV demana que s'aplique el fons d'anivellament mentre es canvia el sistema i que aparega reflectit en els pressupostos del 2025

El president de la CEV, Salvador Navarro, saluda la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero
El president de la CEV, Salvador Navarro, saluda la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero / CEV

El president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha defensat que és necessari un canvi de model de finançament autonòmic "i no negociacions bilaterals", com ha qualificat l'acord entre el PSC i ERC, que preveu un finançament singular per a Catalunya. 

En un comunicat publicat este dimarts, el dirigent de la patronal autonòmica ha exigit el "compromís ferm" del govern espanyol amb el canvi de model de finançament, per a la qual cosa ha instat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a posar data a l'inici de la reforma del sistema. "No ens acontentarem amb possibles negociacions bilaterals perquè només allargarien el problema, augmentarien la competència i la confrontació entre comunitats autònomes i, definitivament, no és el model de país que volem", ha avisat.

Navarro ha defensat que la Comunitat Valenciana "no pot permetre's continuar estant en situació de desavantatge enfront de la resta d'espanyols, com ho està des del 2014, per culpa d'un sistema de finançament que està caducat des d'eixa data i que ha sigut especialment injust amb este territori". Encara més, ha advertit que sense una reforma del sistema de finançament autonòmic, en el territori valencià "no es pot garantir l'estat del benestar i fer costat al teixit productiu en les mateixes condicions que poden fer-ho la resta de les regions d'Espanya".

A parer seu, assegura que una solució transitòria és el fons d'anivellament. "Per això volem no sols que es tinga en compte, sinó que s'incloga en els pròxims pressupostos generals de l'Estat del 2025". Segons l'últim informe de la comissió d'experts sobre finançament autonòmic a les Corts, per a igualar-se amb la resta de comunitats, el fons d'anivellament transitori per a la Comunitat Valenciana ascendiria a 7.128 milions en quatre anys, 1.782 milions d'euros a l'any.

Per la seua banda, l'associació empresarial hotelera i turística Hosbec s'ha mostrat "totalment d'acord" amb les demandes de la CEV —entitat de la qual forma part— i ha subratllat que, en un moment de "creixent tensió territorial i política", resulta "essencial reflexionar sobre els pilars que sostenen la nostra convivència" i "buscar solucions que permeten avançar junts com a societat".

Sobre este tema, ha advertit que l'actual sistema autonòmic de finançament presenta "clares deficiències" que no només afecten la capacitat de les comunitats autònomes per a respondre a les necessitats de la ciutadania, "sinó que també generen injustícies i desigualtats entre territoris". Per tant, ha considerat "fonamental" reformar este sistema i apostar per un model "més equitatiu, transparent i adaptat a la realitat econòmica i social de cada comunitat autònoma".

També et pot interessar

stats