L’economia valenciana supera els nivells prepandèmia en onze dels principals indicadors

El producte interior brut creixerà enguany 3,1 punts més que el 2019

Cotenidors al port de València / Autoritat Portuària de València
Cotenidors al port de València / Autoritat Portuària de València

La Comunitat Valenciana supera ja els nivells anteriors a la pandèmia en un total d'onze indicadors econòmics referits a empreses inscrites, producció industrial, exportacions, comerç minorista, compravenda d'habitatges, inversió estrangera, ocupació i atur, entre altres. 

Així, el nostre territori "ha vist reforçat el seu mercat laboral i la base del seu teixit productiu", ha explicat la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer. En aquesta línia, ha destacat que "estem creant ocupació a més ritme, les exportacions valencianes i la compravenda d'habitatges creixen entorn del 30%, també puja la inversió estrangera un 40%, i el creixement del PIB de la Comunitat Valenciana el 2022 previsiblement superarà en 3,1 punts l'augment registrat el 2019, segons l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef)".

Berenguer ha identificat com a causes d’aquests efectes econòmics positius la fortalesa del teixit empresarial valencià, l’obertura cap als mercats internacionals, el caràcter emprenedor de l’empresariat i "els incentius del Consell orientats a dinamitzar l’activitat i ajudar els grups més vulnerables". 

El PIB valencià va créixer el 2% el 2019, mentre que per al 2022 l'Airef ha previst que siga del 5,1% i BBVA Research espera que siga del 4,6%. Ambdós organismes preveuen que la valenciana se situe entre les autonomies amb més avanç del PIB i l’Airef calcula que serà la tercera que més cresca el 2023. 

Respecte al comportament del mercat de treball, l’executiu destaca que les dades de l’EPA, que són les usades tant per Eurostat com per l'Organització Internacional del Treball, mostren com les persones ocupades han passat de 2.074.300 persones en el primer trimestre del 2020 a 2.218.600 persones en el quart trimestre del 2022, la qual cosa suposa un augment del 7%. 

La població activa també ha experimentat un fort increment del 5,9% en passar de 2.453.000 persones a 2.565.700 persones en el mateix període i, malgrat aquest increment, els aturats han descendit en 1.500 persones, un 0,4%, en passar de 346.700 a 347.200.

"El nivell actual d'actius és el més alt de tota la història. Quasi el 50% dels nous actius d'Espanya correspon a la Comunitat Valenciana, la qual cosa revela que la gent ens veu com un territori d'oportunitats en el qual té possibilitats d'aconseguir una ocupació", ha apuntat Berenguer. 

Respecte a les dades d'afiliats a la Seguretat Social han augmentat en 117.000 persones des de la pandèmia, mentre l'atur registrat fa 13 mesos que està per davall del nivell previ a la pandèmia. Malgrat això, el mes de gener del 2023 l'atur ha experimentat un repunt lleuger, com sol ocórrer cada any per la finalització de la campanya de Nadal i reis.

Creix el teixit empresarial

Les empreses inscrites en la Seguretat Social han superat la xifra de 150.181 registrada el 2019, un creixement de 312. Les exportacions, d’altra banda, han augmentat fins als 36.300 milions fins a novembre, enfront dels 28.700 milions registrats en el mateix període de 2019. Es tracta d’un repunt del 26,6%.

"La Comunitat Valenciana registra una balança comercial positiva quan l'espanyola continua sent deficitària. L'estirada exportadora de les nostres empreses, l'obertura i el nivell de globalització han contribuït a augmentar les vendes a països tercers", ha remarcat Berenguer. 

Així mateix, la inversió estrangera ha ascendit fins als 648 milions, enfront dels 458 registrats el 2019, la qual cosa suposa un increment del 41%. "La inversió de Volkswagen marcarà un abans i un després, tant en el creixement industrial com en la generació d'ocupació estable, de qualitat i altament qualificat en la Comunitat Valenciana", ha assegurat la directora general, qui ha destacat també l'arribada d'empreses com Hitachi, "que obrirà un centre de desenvolupament de programari a València o l'aposta de Ford per electrificar la fàbrica d'Almussafes". 

També et pot interessar

stats