L'economia s'estanca i es frena el creixement del PIB el tercer trimestre fins al 0,2%

En comparació amb el tercer trimestre del 2021, el PIB creix un 3,8%, tres punts menys que en el trimestre precedent, a causa, sobretot, de la moderació en la inversió i el consum de les llars

Monedes i bitllets d'euro
Monedes i bitllets d'euro / Europa Press

L'economia espanyola ha frenat el seu creixement trimestral més d'un punt entre juliol i setembre, fins a situar-lo en el 0,2%, enfront de l'1,5% del trimestre anterior, a causa, sobretot, de la moderació en l'avanç de la inversió i del consum de les llars, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, l'organisme estima que el consum de les llars ha augmentat en el tercer trimestre un 1,1%, una dècima menys que en el trimestre anterior, mentre que el consum de les institucions sense fins de lucre ha caigut un 0,2%, enfront del creixement del 0,5% del trimestre anterior.

La despesa pública ha augmentat un 0,6% entre juliol i setembre, i ha tornat a taxes positives després de tres trimestres consecutius de descensos.

D'altra banda, la inversió també ha frenat el seu creixement trimestral quasi dos punts, des del 2,5% del segon trimestre al 0,6% en el tercer.

Segons l'avanç de dades de l'INE, el creixement interanual del PIB s'ha moderat tres punts en el tercer trimestre, des del 6,8% al 3%, a conseqüència d'una menor aportació tant del sector exterior com de la demanda nacional.

En concret, la demanda externa va aportar tres punts al PIB interanual del tercer trimestre, xifra 1,9 punts inferior a la del trimestre anterior, mentre que la demanda nacional va contribuir amb huit dècimes, 1,1 punts menys que en el segon trimestre.

També et pot interessar

stats