L'automoció valenciana es prepara per a possibles retards de subministrament per la crisi al mar Roig

El sector utilitza la ruta de l'Atlàntic, però si els atacs continuen les conseqüències serien globals

Vista del Port de València
Vista del port de València / Rober Solsona (Europa Press)

La major part de les empreses associades al Clúster d'Automoció i Mobilitat de la Comunitat Valenciana (Avia) no s'han vist afectades per la situació actual del mar Roig perquè molts dels subministraments de les empreses auxiliars venen per la ruta de l'Atlàntic. Tot i això, han avançat que s'estan preparant per a afrontar les conseqüències si els atacs a embarcacions en la ruta marítima s'allarguen, segons ha explicat l'associació en un comunicat.

"Si es produeixen retards en la cadena de valor i en funció de com avance el conflicte, sí que és probable que els subministraments es vegen afectats, atés que la logística és global", ha puntualitzat. L’afectació pot vindre pels retards en els subministraments i l’ampliació dels temps provocaria un increment dels preus.

Per això, les empreses del sector estan "previngudes i pendents" del conflicte i estan avançant les seues estratègies per a pal·liar els possibles efectes que puga provocar aquesta situació en la provisió de components.

Els rebels xiïtes houthis ataquen des de fa setmanes els vaixells que passen, en direcció a Israel, pel territori que controlen al Iemen i han aconseguit que cada vegada més operadores de mercaderies suspenguen les operacions en el mar Roig. Aquesta és una de les principals vies marítimes que connecta Europa, Àsia i Àfrica, per la qual cosa els assalts estan començant a tindre conseqüències econòmiques greus per al comerç.

De fet, un dels primers sectors que s’està veient afectat és el del moble. A causa de la crisi, el preu de l'acer ha pujat un 10% en l'últim mes i ha posat en tensió aquesta indústria. A més, portar contenidors des d'allà ja és un 300% més car pel retard en l'arribada de productes i matèries primeres des d'Àsia i perquè s'han disparat els costos.  

També et pot interessar

stats