L’Audiència Nacional obliga a la constructora ACS a tornar 209 milions d’euros pel projecte Castor

Es va acordar l’extinció de la concessió a causa dels moviments sísmics registrats en 2014

Imatge d'arxiu de la plataforma Castor sobre la qual s'investiga
Imatge d'arxiu de la plataforma Castor / À Punt NTC

L'Audiència Nacional ha desestimat el recurs presentat per la societat Escal UGS, controlada per l’empresa de construcció ACS, contra la resolució de 2019 de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) que l'obligava a reintegrar al sistema 209,7 milions d'euros després del tancament del magatzem subterrani de gas Castor. A més, l’alt tribunal ha imposat a la demandant el pagament de les costes processals. 

L’anterior resolució de la CNMC concloïa el procediment de revisió de les liquidacions de 2014, 2016 i 2017 de les activitats regulades del sector del gas natural en relació amb els pagaments que es van fer a Escal per l'emmagatzematge de Castor. A més, declarava l'obligació de la societat de reintegrar al sistema, en un termini de quinze dies, 209.721.751,27 euros.

Escal va aconseguir en 2008 la concessió de l'explotació de l'emmagatzematge de gas natural, situat davant de la costa de Castelló. No obstant això, a causa dels moviments sísmics registrats en 2014 es va acordar la hibernació de la instal·lació, així com l'extinció de la concessió.

A més, es va assignar a Enagás l'administració de les instal·lacions associades al magatzem i es va acordar el pagament de determinades quantitats per a l'extinció de la totalitat de les obligacions econòmiques derivades de la concessió. Llavors es va reconéixer com a valor net de la inversió la suma de 1.350,7 milions d'euros.

En 2015, el Ministeri d'Indústria va quantificar els drets retributius de la societat en 295,5 milions en concepte de retribució financera i 42,2 milions pels costos d'operació i manteniment del magatzem durant el període transcorregut entre la posada en servei provisional i la seua entrada. De la liquidació definitiva de les activitats regulades del sector del gas natural corresponent a l'exercici 2014, es va reconéixer 253,3 milions en concepte de retribució financera.

Posteriorment, en 2016, es va declarar nul·la la liquidació de 2014, així com les de 2016 i de 2017. I, en conseqüència, es declarava l'obligació d'Escal de reintegrar al sistema gasístic quasi 210 milions, inclosos interessos.

També et pot interessar

stats