L’apicultura trasllada les protestes a Madrid

Apicultors de la Comunitat Valenciana i d'altres autonomies s’han manifestat aquest dijous davant del Ministeri d’Agricultura per a reclamar mesures davant la crisi del sector

Un apicultor durant la concentració
Un apicultor durant la concentració / Carlos Lujan (Europa Press)

Més de 2.000 apicultors, alguns d’ells de la Comunitat Valenciana, han pres aquest dijous els carrers de Madrid per a reclamar mesures de suport davant la crisi estructural que travessa el sector. El sector, que fa setmanes que està mobilitzat per a reclamar a les administracions ajuda davant la crisi que viu, ha traslladat les seues reivindicacions al govern.

En concret, s'han mobilitzat enfront del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació sota el lema "En defensa de la mel i l'apicultura espanyola". Volen visibilitzar els problemes que travessa la producció i comercialització de la mel espanyola, i demanar mesures davant la greu crisi conjuntural i estructural que travessa l'apicultura, i que afecta més de 36.000 famílies a Espanya.

Després de mobilitzar-se en les últimes setmanes en diferents ciutats espanyoles, els apicultors, convocats per les organitzacions agràries Asaja, COAG, UPA i Cooperatives-Agroalimentàries d'Espanya, han arribat hui des de les principals zones productores: Extremadura, Comunitat Valenciana, Aragó, Madrid, Castella i Lleó, Galícia o Castella-la Manxa per a alçar la veu i posar de manifest la situació "absolutament dramàtica" en la qual es troben.

Durant la protesta han omplit l'ambient amb el fum dels fumadors que utilitzen per a manejar els ruscos, soroll de tambors i de banys de mel. Tot mentre cridaven les demandes, que persegueixen canvis en la normativa d'etiquetatge de la mel perquè es reconega i es protegisca l'origen espanyol de la mel.

Consideren que totes les administracions han d'involucrar-se en major mesura a frenar els atacs i reduir les amenaces que tenallen el sector i qualifiquen d’"absolutament irresponsable" el comportament dels envasadors i la distribució espanyola, que "discriminen la mel espanyola i la substitueixen per mels importades a preus molt per davall dels costos de producció a Espanya".

Nou etiquetatge

El sector atribueix part de la responsabilitat d'aquesta situació a la norma d'etiquetatge, que no informa amb exactitud de l'origen de la mel, i apunten que la presidència europea és una oportunitat per a promoure aquest canvi que el Ministeri no ha de deixar passar.

D'altra banda, lamenten que no han sigut beneficiaris de les ajudes extraordinàries habilitades per la guerra d'Ucraïna, i consideren una discriminació haver sigut exclosos de la devolució dels vint cèntims de descompte per als combustibles que, no obstant això, sí que reben la resta dels productors.

També et pot interessar

stats