L’Ajuntament de València inicia els tràmits per a implantar la taxa Amazon
La vicealcaldessa defensa que no cobrar-la és un “agravi comparatiu” amb els comerços locals que paguen taxes i impostos
L'Ajuntament de València ha començat els tràmits per a implantar la taxa Amazon, un impost dissenyat per a grans empreses de distribució per fer ús la via pública durant el repartiment de paquets a domicili. València es convertiria així en la segona ciutat d'Espanya que crea un impost per aquesta activitat. I és que les furgonetes de repartiment a domicili formen part del paisatge urbà quan lliuren les compres que es fan en línia directament en mà. Fins ara, és una activitat econòmica que es pot dur a terme sense haver de pagar res.
La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha defensat la implantació de la taxa afirmant que “no té cap sentit” que els comerços locals contribuïsquen al valor afegit i “tinguen més càrrega impositiva i més càrrega fiscal” que les multinacionals que es dediquen al repartiment a domicili.
Aquesta és una mesura que la Unió Gremial de la Comunitat Valenciana reclama des de fa temps: “és un greuge comparatiu amb els restaurants que paguen les seues terrasses o els comercials que allà on arriben paguen els impostos i les taxes”.
El tribut el pagarien els grans operadors de repartiment com per exemple Amazon, Ups o DHL per aparcar en la via pública quan fan lliuraments a domicili amb una puntualització: no haurien de pagar quan depositen el paquet en un punt de recollida perquè el comerç es beneficia d'aquesta activitat. Segons Gómez “tan sols tenim un exemple a tota Espanya, que és Barcelona, on està funcionant prou bé”.
Funciona malgrat l'oposició de la patronal de transport, que va demanar que se suspenguera, sense èxit. Barcelona cobra l'impost des de l'1 de març i tenen previst recaptar 2,6 milions d'euros anuals. El paguen les 26 empreses del sector que facturen més d'un milió d'euros a l'any. A València les primeres estimacions apunten que es podria recaptar un milió d'euros a l'any.