L'altre 1 de Maig
Mentre milers de persones ixen al carrer a manifestar-se per l'1 de Maig, cada vegada més gent passa aquesta jornada treballant.
El Primer de Maig és una jornada de reivindicacions. Milers de persones ixen al carrer a reclamar la millora de les condicions laborals, sobretot aquests últims anys de crisi, que han desembocat en l'augment de la precarietat. A la Comunitat Valenciana el nombre d'aturats i aturades s'ha incrementat en 3.000 persones durant el primer trimestre de l'any i situa la taxa de desocupació en el 17,13%.
Amb tot, cada vegada més gent passa l'1 de Maig treballant. De fet, en alguns sectors com ara els dels serveis, el sanitari o el del transport públic és inevitable fer-ho fins i tot més que un dia laborable. Aquest és el cas de Raquel Quiñonero, de l'Hospital de Dénia, que espera una jornada amb molta faena perquè a Madrid el dia 2 de maig també és festiu. "És un cap de setmana llarg per a ells i tindrem més urgències", ha comentat.
Per a Jaume Gómez, ferroviari de Muro, i Toni Jiménez, policia local d'Alcoi, l'1 de maig serà molt semblant a qualsevol altre. Jiménez recorda que la seua faena l'obliga a estar operatiu "les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any" mentre que Gómez explica que moltes vegades ni mira el calendari, ja que fa el mateix que sempre.
Feminització de la desocupació
Feminització deladesocupació
La desocupació té rostre de dona. Els últims cinc anys la taxa d'atur masculina ha baixat un 38,68%, però la de les dones només un 18,1%. Un dels col·lectius més precaritzats és el de les Kellys, les cambreres de pis que des de fa un temps s'estan mobilitzant per aconseguir la millora de les condicions laborals.
La portaveu de les kellys de la Marina Baixa, Yolanda García, explica que la precarització d'aquestes treballadores, que segons ella es deu als contractes eventuals i l'externalització, s'estén a tot el sector de l'hoteleria. A Benidorm es manifesten hui per primera vegada com a col·lectiu i amb el lema "Contra la precarietat, la lluita és l'únic camí".