La justícia neerlandesa exigeix a Shell una reducció del 45% en les emissions en 2030

Un tribunal del districte de la Haia sentencia que la companyia té una responsabilitat directa en la lluita contra el canvi climàtic

Diverses persones, tacades amb oli vegetal de colors, s’han manifestat davant d’una  benzinera Shell a La Haia, Països Baixos
Diverses persones, tacades amb oli vegetal de colors, s’han manifestat davant d’una benzinera Shell a La Haia, Països Baixos / Bart Maat (Efe)

Una sentència de transcendència mediambiental i que crea un precedent legal. Un tribunal neerlandés ha considerat aquest dimecres que la petroliera Shell “pot” i “deu” adherir-se a l'Acord Climàtic de París i abaixar de manera més accelerada les emissions amb una reducció neta del 45% en 2030, en un suport sense precedents a la denúncia de l'ONG Amics de la Terra (Milieudefensie, en neerlandés).

Un tribunal del districte de la Haia sentencia que la companyia Royal Dutch Shell té una responsabilitat directa en la lluita contra el canvi climàtic, fins i tot a través de les seues polítiques empresarials, la qual cosa l'obliga també a buscar relacions amb els consumidors que reduïsquen les emissions de CO₂.

Shell ha de complir amb el límit establit pel Panell Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic (IPCC) de l'ONU, que recomana reduir les emissions per a mantindre l'objectiu de l'Acord de París de no superar un augment de la temperatura del planeta d'1,5 graus al final de segle. Això dona la raó a Milieudefensie, que va sol·licitar al desembre a la justícia neerlandesa que exigisca a la petroliera Royal Dutch Shell reduir les emissions de CO₂ en un 45% per a 2030 en comparació amb 2019, perquè "emet substancialment més que totes les empreses i ciutadans neerlandesos junts", cosa que la companyia va considerar un cas per als governs i no els tribunals.

“Això s'aplica a tot el món, inclosa Shell”, va considerar la jutgessa, en referència al percentatge de reducció d'emissions, un objectiu per al qual l'empresa disposa de mitjans i coneixements, segons la justícia neerlandesa. El tribunal va recordar l'impacte que té Shell en el canvi climàtic pel seu nivell d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Això va contra la responsabilitat indirecta de la companyia al respecte dels drets humans, independentment de les accions de l'Estat, segons les directrius de l'OCDE i els Principis Rectors sobre les Empreses i els Drets Humans de les Nacions Unides (UNGPs), va assenyalar el tribunal.

Aquesta sentència pot tindre conseqüències directes en altres companyies, perquè serveix de precedent judicial per a futures denúncies d'ONG que decidisquen portar als tribunals empreses amb altes emissions de CO₂, tant als Països Baixos com a l'estranger.

Sis organitzacions, entre altres Greenpeace, a més de més de 17.000 ciutadans, s'havien sumat a la denúncia. Consideren aquest cas com a “únic” perquè és el “primer juí legal que ordena a una corporació transnacional contaminant reduir les emissions d'acord amb els objectius climàtics globals”.

La petroliera, que admet els perills del canvi climàtic, ha defensat que ja està invertint en projectes verds i que ha formulat objectius per a reduir emissions de CO₂ causades per les seues activitats, però considera que no són els tribunals, sinó els governs, a través d'acords internacionals, els que han de contrarestar el calfament global.

També et pot interessar

stats