José María Iranzo (CESM-CV): “S’està perdent molt de talent que se'n va a un altre sistema sanitari on està més ben considerat i remunerat”

El delegat dels MIR del Sindicat Mèdic assegura que sospiten que la Conselleria de Sanitat vol ajornar al 2026 la reducció a 35 hores setmanals pactada originalment per al 2024

José María Iranzo, delegat dels MIR en el Sindicat Mèdic CESM a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

José María Iranzo, delegat dels MIR en el Sindicat Mèdic CESM a la Comunitat Valenciana, ha alertat este dimarts en Les notícies del matí que "s'està perdent molt de talent i molts companys acaben les especialitats i se'n van del país a treballar en un sistema sanitari on estan millor considerats i remunerats".

Iranzo identifica dos factors darrere d'esta problemàtica: la falta de professionals i una oferta sanitària que "no és bona". El primer, explica, és un problema estructural i que "es veia vindre perquè s'estan començant a jubilar totes les promocions que es van formar abans del numerus clausus". Esta limitació del nombre de places en la dècada dels huitanta va fer caure "brutalment" el nombre d'estudiants de Medicina i ara "no s'estan suplint adequadament".

El delegat sindical ha emfasitzat que un professional que just acaba l'especialitat, després d'onze anys (sis de carrera, un de preparació del MIR i mínim de quatre estudiant l'especialitat) cobra "a tot estirar 2.800 euros nets al mes" sense guàrdies ni carrera professional. Esta remuneració contrasta amb la de països com Escandinàvia, França, Irlanda, "on els doblen el sou i no els obliguen a fer guàrdies".

El representant de CESM-CV ha assenyalat que "encara estem batallant per les 35 hores setmanals, que va ser una promesa de l'actual conseller de Sanitat". Des del sindicat sospiten que, tot i que es va anunciar la implantació enguany, s'haja ajornat fins al 2025 i "s'està intentant jugar amb nosaltres i que siga el 2026".

Iranzo ha subratllat que al seu sindicat no els agraden "ni els ultimàtums ni les amenaces". Tot i això, ha raonat que si es va plantejar una vaga a l'anterior Consell per "un incompliment greu d'una sèrie d'exigències", suposa que la reacció en esta ocasió "anirà pel mateix camí".

També et pot interessar

stats