La inflació torna a accelerar-se i se situa en el 8,7%

Els preus són un 8,7% més cars que fa un any i pugen un 0,8% respecte al mes anterior per l'encariment dels carburants i els aliments

Un home reposta en una gasolinera
Un home reposta en una gasolinera / Alberto Ortega (Europa Press)

L'índex de preus de consum ha pujat un 0,8% al maig respecte al mes anterior i ha incrementat la seua taxa interanual quatre dècimes, fins a situar-se en el 8,7%, per l'encariment de la gasolina i dels aliments, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En canvi, han abaixat els preus de l'electricitat, enfront del repunt registrat el mateix mes de l'any passat.

D'aquesta manera, la inflació reprén en aquest mes de maig els ascensos després que a l'abril es moderara un 1,5 punts de colp. La dada de maig està 1,1 punts per sota del pic de març, quan l'IPC va arribar a aconseguir el 9,8%, la seua taxa més alta en vora 37 anys.

La setmana passada el preu mitjà de la gasolina a Espanya va tocar un nou màxim històric en situar-se en 1,94 euros per litre i d'aquesta manera s'assolien xifres inèdites per segona setmana consecutiva.

La inflació subjacent, en xifres rècord des de 1995

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que ha augmentat al maig mig punt, fins al 4,9%, el seu valor més alt des d'octubre de 1995. D'aquesta manera, la subjacent se situa quasi quatre punts per davall de la taxa de l'IPC general.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de maig el pròxim 10 de juny.

També et pot interessar

stats