La inflació repunta al maig fins al 8,6% a la Comunitat Valenciana per l'encariment d'aliments i carburants

L'INE confirma les estimacions de l'IPC i la xifra del territori està una dècima per baix del conjunt d'Espanya

En aquest repunt dels preus ha influït l'encariment dels carburants
En aquest repunt dels preus ha influït l'encariment dels carburants / Arxiu

L'Institut Nacional d'Estadística acaba de publicar l'IPC corresponent al mes de maig. Els preus pujaren un 8,6% a la Comunitat Valenciana i una dècima més a Espanya.

Darrere d'aquest increment de preus de dues dècimes sobre abril està l'encariment dels carburants, dels aliments i dels hotels i restaurants.

Per grups, el transport ha sigut el que més ha incrementat els preus a la Comunitat Valenciana al maig, un 3% en taxa mensual, seguit de roba i calcer (2,5%) i aliments i begudes no alcohòliques (1,2%). Amb taxa mensual negativa hi ha begudes alcohòliques i tabac (-0,6%), habitatge (-0,7%) i oci i cultura (-0,9%).

En taxa anual, l'increment més gran dels preus comparant maig del 2022 amb maig del 2021 a la Comunitat Valenciana correspon a habitatge (17,5%), transport (15,5%) i aliments i begudes no alcohòliques (11,6%).

La inflació puja a Espanya quatre dècimes fins al 8,7%

La inflació s'ha situat al maig a Espanya en el 8,7%, quatre dècimes per damunt de la d'abril. En aquest repunt ha influït l'encariment dels carburants, la restauració i d'alguns aliments frescos com els cereals, lactis, ous i carn, segons ha confirmat aquest divendres l'INE.

Per contra, al maig van disminuir els preus dels paquets turístics i de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció.

L'índex de preus de consum (IPC), sense tindre en compte les últimes variacions d'impostos, hauria registrat un augment interanual del 9,6% al maig, quasi un punt més que l'IPC general.

D'altra banda, la inflació subjacent (una vegada eliminats els aliments frescos i l'energia) ha augmentat cinc dècimes al maig, fins al 4,9%, la taxa més elevada des d'octubre de 1995.

En taxa mensual, l'IPC ha registrat al maig una alça del 0,8% respecte a l'abril, el repunt més gran en un mes de maig des de l'any 2018.

També et pot interessar

stats