La gasolina marca un rècord històric tot i el descompte del govern

El preu amb el descompte és d'1,848 euros el litre i supera els dos euros sense la bonificació de 20 cèntims

Un conductor posa gasolina en el seu vehicle en una imatge d'arxiu
Un conductor posa gasolina en el seu vehicle en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La gasolina ha tocat un nou màxim històric després d'encadenar set setmanes de pujades i vendre's a un preu mitjà d'1,848 euros el litre, malgrat que aquesta quantitat incorpora la bonificació de 20 cèntims per litre imposada pel Govern.

A més, i segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 31 de maig i el 6 de juny, el gasoil es ven a Espanya –una vegada aplicat el descompte– a una mitjana d'1,716 euros el litre.

Amb aquests preus, el cost de la gasolina, que torna a superar al gasoil, augmenta un 4,5% respecte a la setmana anterior i bat el rècord d'1,844 registrat el març passat; mentre que el gasoil és un 3,9% més car després de pujar per primera vegada en l'últim mes.

Si s'excloguera el descompte obligatori establit pel govern, la gasolina superaria per primera vegada en la història els 2 euros per litre i se situaria en 2,048 euros, mentre que el gasoil també marcaria un preu rècord d'1,916 euros, un 4,3% per damunt del seu màxim anterior.

Darrere d'aquestes pujades es troba l'encariment del petroli, que en les últimes setmanes ha recuperat la tendència alcista a causa de les tensions entre l'oferta i la demanda després de l'embargament imposat per la UE a les importacions de cru rus.

21 euros més car que al gener

L'escalada dels dos carburants ha provocat que el preu de la gasolina haja augmentat un 25% des que va començar l'any, enfront del 27% que s'ha encarit el gasoil.

Amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment 102 euros, mentre que amb gasoil se situa en 94 euros, la qual cosa suposa pagar prop de 21 euros més que al principi del 2022 si s'utilitza gasolina, i 20 euros si es tria gasoil.

Malgrat els valors històricament elevats, el preu dels dos carburants a Espanya –una vegada aplicat el descompte– es manté per davall de la mitjana europea, que, segons l'estadística de la UE, se situa en 2,018 euros el litre per a la gasolina i 1,908 euros per al gasoil.

També et pot interessar

stats