La inflació en l'OCDE puja al març un 8,8%, l'augment més gran registrat des d'octubre del 1988

L'organització destaca que quasi una cinquena part dels seus membres han registrat una inflació de dues xifres, amb Turquia com el país amb el repunt més gran

Un carret de supermercat
Un carret de supermercat / Julian Stratenschulte (Europa Press)

La inflació en el conjunt de l'OCDE (de la qual formen part 38 països) va registrar al març una pujada d'un punt respecte al mes anterior, fins al 8,8%, que representa l'augment més gran des d'octubre del 1988. L'increment s'explica per l'alça dels preus de l'energia, que van anotar una alça del 33,7%, després d'una del 26,6% al febrer, ha detallat l'organització en un comunicat.

En el pla energètic aquesta és la taxa d'inflació més forta des de maig del 1980. Sense comptar els preus de l'alimentació i de l'energia, que solen ser els elements més volàtils, la inflació interanual en l'OCDE va pujar un 5,9% al març, tres dècimes més que al febrer.

L'OCDE ha destacat que quasi una cinquena part dels seus membres han registrat una inflació de dues xifres, amb Turquia com el país on aquesta més ha augmentat, fins al 61,1%.

Tots els integrants del G7 van experimentar pujades al març: la més alta a Alemanya, de 2,2 punts percentuals, fins al 7,3%, i la més baixa al Japó, de 0,3 punts, fins a l'1,2%. Als Estats Units va haver-hi una inflació del 8,5% (0,6 punts més) i al Regne Unit una del 6,2% (0,7 més).

Espanya va ser un dels països de l'OCDE amb una de les majors alces sense comptar amb Turquia (de 2,2 punts, fins al 9,8%), juntament amb Holanda (3,5, fins al 9,7%), Polònia (2,5, fins a l'11%) o Suècia (1,7, fins al 6%), entre altres.

A la Comunitat Valenciana, els preus pujaren un 2,4% durant el mes de març respecte al mes anterior, mentre que la taxa interanual es va disparar fins al 10,2%.

També et pot interessar

stats