La inflació baixa a l'1,9% al juny i el preu dels aliments continua moderant-se

L'IPC valencià anota el millor registre des de març del 2021 i l'alça en alimentació es queda per davall del 10% per primera vegada en més d'un any

Una imatge del mercat de Dénia
Una imatge del mercat de Dénia / Aleksandr Kalinin (Shutterstock)

L'índex de preus al consum (IPC) a la Comunitat Valenciana ha tancat juny en l'1,9% interanual, percentatge més d'un punt inferior a la taxa registrada al maig i just en la mitjana estatal. Les dades consolidades de la inflació que ha fet públiques aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística, que incorporen ara xifres territorialitzades per autonomies, confirmen la previsió avançada de fa dues setmanes per davall del 2% i evidencien la frenada progressiva de l'espiral inflacionista que assota l'economia des de fa més d'un any. Els preus continuen encara en alça, perquè l'indicador es manté en positiu i de fet augmenta set dècimes en l'evolució mensual, però creixen de manera més lenta i es mouen en nivells previs a l'esclat de la guerra a Ucraïna. Cal retrocedir a març del 2021 per a trobar una inflació semblant en taxa interanual a la registrada en l'últim balanç: aleshores estava en l'1,7%.

Paral·lelament, s'hi entreveuen símptomes favorables en el comportament del preu dels aliments i la cistella de la compra, el grup que més preocupació ha generat en els últims mesos entre les autoritats i la ciutadania. Per cinqué mes, la inflació en aquest segment es conté i cau al 9,9% en les comarques valencianes, per davall de la barrera dels dos dígits. Suposa una retallada de quasi dos punts respecte del balanç de maig. Des d'abril del 2022, en què la inflació dels aliments estava disparada per damunt del 10%. En l'àmbit estatal, el percentatge d'alça dels aliments i les begudes no alcohòliques se situa en el 10,3%, quatre dècimes més que al nostre territori.

L'IPC en els aliments va tocar sostre al febrer, quan l'indicador anual va tancar al 17,2%. Des d'aquest pic ha perdut embranzida i sols en quatre mesos s'ha anotat una davallada de més de set punts. L'INE atribueix aquest comportament al fet que els llegums i les hortalisses són ara més barats que fa just un any —perden un 4,7% des de maig, el descens mensual més notable—, i també que el preu de la fruita, el pa, els cereals i la carn han crescut menys que el juny del 2022. Igualment influeix, segons l'organisme, l'estabilitat de la llet, el formatge i els ous, en contraposició a l'encariment de l'any passat. En canvi, destaca una pujada en els preus de l'oli i els greixos.

Al detall, els increments més grans en els últims dotze mesos a la Comunitat Valenciana els registren el sucre (+41,8%), l'oli d'oliva (+31%), la llet (+19%), creïlles i preparats (+18,6%), la carn de porc (+15,8%), els lactis i els olis (+15,4% en ambdós casos).

Carburants i electricitat també empenten a la baixa

Estadística constata que la taxa anual de l'IPC disminueix al juny en totes les comunitats autònomes respecte del mes anterior. La valenciana es queda enmig del rànquing territorial, que lideren pel que fa a l'augment de la inflació les Canàries (3,9%), Melilla (3,3%) i Ceuta (2,8%). Per contra, els registres més baixos es troben a Aragó (1,1%), Castella-la Manxa (1,2%) i Madrid (1,4%).

Quant a la inflació subjacent, un indicador que les veus expertes segueixen de molt a prop perquè dibuixa tendències més a llarg termini i exclou del càlcul l'energia i els aliments frescos —components més volàtils—, es confirma la retallada de dues dècimes anticipada a finals de juny, fins al 5,9%. La taxa tendeix a alentir-se en els últims mesos, però encara segueix elevada, vora quatre punts per damunt de la taxa general, i s'ha convertit en el maldecap més rellevant per a quadrar l'equació dels preus.

"Les dades d'inflació de juny confirmen la moderació dels preus dels carburants, l'electricitat i, especialment, dels aliments i begudes no alcohòliques", valoren des del Ministeri d'Assumptes Econòmics, que subratlla en un comunicat "l'eficàcia de les principals mesures de reducció d'impostos i bonificacions". També remarca que "Espanya és la primera gran economia de la zona euro a reduir la inflació per davall del 2%, i registra la taxa més baixa des de fa més de dos anys".

L'habitatge i el transport es mantenen al juny com la cara més positiva de la inflació a la Comunitat Valenciana si ens fixem en l'evolució dels últims dotze mesos. Són els únics dos grups d'elements analitzats en l'IPC que han experimentat descensos (-14,4% i -7,3%, respectivament). Un fenomen que pot explicar-se per l'abaratiment de l'electricitat i dels combustibles líquids. Així, el gasoil ha caigut un 21,6% en taxa interanual, i la gasolina un 16,7%. A més, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua és ara un 27,7% més barata que el juny del 2022.

En aquests mesos del 2023, sols s'han abaratit el vestit i el calcer (-1,2%) i la vivenda (-5,2%), segons l'índex de comunitats autònomes. L'increment més gran es dona en el grup d'oci i cultura, amb una taxa anual del 5,4% (huit dècimes superior a la de maig). L'INE explica aquesta evolució negativa perquè els preus dels paquets turístics han augmentat ara més del que ho feren fa just un any. La tònica aboca a unes vacances d'estiu més cares que el 2022, i amb la inflació en l'hoteleria i la restauració quasi fregant el 8%.

També et pot interessar

stats