La inflació es modera fins a l'1,9%, la xifra més baixa des d'abril del 2021

Espanya és el primer país de les grans economies de la zona euro que la redueix per sota del 2%, nivell de referència del BCE

Un expositor de fruita, en una imatge d'arxiu
Un expositor de fruita, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

La inflació va augmentar un 0,6% al juny, però es conté respecte de l'any anterior. És a dir, si bé els preus continuen a l'alça, pugen a menor ritme de com feien. La taxa anual s'ha moderat fins a l'1,9% al juny, la xifra més baixa des d'abril del 2021 i 1,3 punts menys que fa un mes, segons la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC) que ha publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística. L'INE atribueix la moderació al menor increment dels preus dels carburants, l'electricitat i els aliments. L'estimació, en cas de confirmar-se en aquests termes, suposaria dos mesos consecutius de caigudes. En maig l'IPC estava al 3,2% i venia de retrocedir nou dècimes.

Segons les dades avançades de l'INE, la previsió de contenció és generalitzada. La inflació subjacent (que exclou els productes frescos i els energètics per considerar-los més volàtils) també s'ha moderat dues dècimes: del 6,1% fins al 5,9%.

El Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha destacat que Espanya és el primer país de les grans economies de la zona euro que aconsegueix reduir la inflació per davall del 2%, nivell de referència del Banc Central Europeu (BCE). El departament que dirigeix Nadia Calviño ha destacat que les mesures aplicades per l'executiu han permés frenar la inflació “en quasi nou punts en menys d'un any”.

L'IPC va tocar sostre el juliol de 2022, quan la cistella de la compra s'havia encarit un 10,8% en termes interanuals. Des de llavors, l'increment dels preus anat moderant-se, fins a situar-se en l'1,9% de la previsió per a juny. L'INE facilitarà les dades definitives el pròxim 12 de juliol.

El comportament estimat dels preus també s'ha moderat respecte de l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), que unifica l'encariment de la cistella de la compra en un índex compartit per a tots els estats de la Unió Europea. Segons l'índex, l'increment interanual dels preus a Espanya ha sigut de l'1,6%, més d'un punt per davall de la registrada en el mes anterior.

També et pot interessar

stats