La inflació anual de la zona euro tanca 2023 amb un repunt de fins al 2,9%
El component que més pesa en la pujada és el preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, que creix un 6,1%
La taxa d'inflació interanual de l'eurozona s'ha accelerat al desembre fins al 2,9% i tanca cinc dècimes per damunt del percentatge registrat el mes anterior. Suposa la xifra més elevada des d'octubre, segons l'estimació preliminar de l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.
L'escalada en la pujada dels preus en la zona euro obeeix principalment al fet que l'abaratiment de l'energia (6,7% interanual) ha sigut menor al desembre que al novembre (11,5%). Altres components que han pesat molt en l'escalada inflacionària són els preus dels aliments, l'alcohol i el tabac, que han crescut un 6,1%. En el cas dels serveis, els preus es mantenen estables un mes més i repliquen la pujada del 4% interanual.
Si s'exclou del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació en l'últim mes del 2023 és del 4%, tres dècimes menys que el mes passat. I si es deixa fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació es modera al 3,4% des del 3,6% previ.
Entre els països de l'eurozona, els increments interanuals més grans dels preus s'observen a Eslovàquia (6,6%), Àustria (5,7%) i Croàcia (5,4%), mentre que Bèlgica i Itàlia (0,5% cada un) i Letònia (0,9%) són els que presenten una inflació menor en l'últim mes de l'exercici.
A Espanya, per la seua banda, la inflació anual es manté estable al desembre en el 3,3%, sense canvis en comparació amb el mes anterior.