L’IPC es conté: baixa una dècima al desembre i se situa en el 3,1%

La inflació subjacent, que no té en compte el preu dels aliments ni tampoc l’energia, es modera i queda en el 3,8%

Una persona mira els tiquets de la compra en un supermercat
L'estabilització dels preus dels aliments ha contribuït a la contenció de l'indicador econòmic / Denys Kurbatov

L'índex de preus de consum (IPC) s’ha mantingut pràcticament inalterat durant el desembre respecte al mes anterior en retallar una dècima la taxa interanual, fins al 3,1%, a causa de l'estabilitat dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, enfront de la pujada de l'últim mes de l'any anterior.

Per contra, els preus dels carburants van baixar, però en grau més baix que l'any anterior. En la contenció de l’IPC també ha influït l'electricitat, els preus de la qual han augmentat enguany menys que al desembre de l’any passat, segons les dades avançades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb la moderació de la taxa interanual al desembre, la inflació torna a registrar descensos i cau al nivell més baix des del mes d'agost, quan es va situar en el 2,6%.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent, és a dir, aquella que no té en compte el preu dels aliments no elaborats ni productes energètics, que al desembre va baixar set dècimes, fins al 3,8%, taxa 0,7 punts superior a la de l'IPC general i la més baixa des de març.

En termes mensuals, és a dir, de desembre sobre novembre, l'IPC no va registrar variació, després de descendir un 0,4% el novembre. 

També et pot interessar

stats